2018 | aankoop Griekse collectie

Dit Griekse grafreliëf werd in maart 2018 aangekocht op de internationale kunstbeurs TEFAF in Maastricht. De aankoop werd bekostigd uit het Eega van Asklepiosfonds van het Rijksmuseum van Oudheden.

Grafreliëf Apollos

Foto: Kunsthandel Mieke Zilverberg, Amsterdam

De jonge Apollos

Op de grafsteen zijn twee personen afgebeeld: rechts de god Hermes en links een jongeman in een himation,een Grieks kledingstuk. De achtregelige Griekse inscriptie laat er geen twijfel over bestaan. Dit steentje sierde ooit het graf van een jong gestorven man. De inscriptie vertelt het verhaal van de jonge Apollos:

Pontia, de dochter van Nikomachos, baarde mij, Apollos, voor mijn vader Leon. Ik stierf op de leeftijd van 27 jaar. Tegen mijn wil moest ik, ongelukkige, mijn plicht verzaken om mijn ouders te verzorgen. In plaats daarvan geef ik hen alleen maar tranen en rouwbeklag. De respectvolle zoon van zijn ouders wordt betreurd door al zijn vrienden, en rust nu in de ruime velden van de gelukzaligen. Zeg aan al mijn geliefden om te stoppen met zuchten en rouw. Als sterveling, geboren uit stervelingen, ging ik naar Hades.

Griekse grafsteen uit Egypte

De vorm van de letters wijzen op een datering in de hellenistische periode. Het materiaal van de grafsteen, kalksteen, wijst op een vervaardiging in Egypte. Alexandrië of Naukratis komen in aanmerking als plaats van productie. De grafsteen is een mooie aanwinst voor de Griekse collectie van het museum. In de vaste tentoonstelling Klassieke wereld kunt u meer zien en lezen over de Griekse aanwezigheid in Egypte, waaronder dit nieuwe object

  • datering: Hellenistische periode (334 – 30 v.Chr.)
  • herkomst: Egypte
  • materiaalkalksteen
  • collectie: Rijksmuseum van Oudheden