Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Bent u student, onderzoeker of gewoon geïnteresseerd in de oudheid? Kom dan eens kijken in de wetenschappelijke bibliotheek van het Rijksmuseum van Oudheden. Hier treft u een rijke collectie van ruim 27.000 boeken, tijdschriften, overdrukken, oude drukken en veilingcatalogi. Titels uit alle verzamelgebieden van het museum zijn beschikbaar: het oude Egypte, de Klassieke wereld (Grieken, Romeinen en Etrusken), het oude Nabije Oosten en het vroege Nederland (tot 1500).

De bibliotheek bezoeken

Om u nog beter van dienst te zijn, ontvangen wij graag van tevoren een e-mail (bibliotheek@rmo.nl) met daarin uw wensen. Wij leggen de boeken dan voor u klaar.

  • bezoekadres: Papengracht 30 (achter het museum), 2311 TX Leiden
  • openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag, tussen 12.00 en 16.00 uur
  • zomervakantie: gesloten van dinsdag 17 juli t/m dinsdag 28 augustus 2018
  • contact: 071 5163 159, of 071 5163 124, of bibliotheek@rmo.nl

Geen uitleen

Een groep betrokken vrijwilligers zet zich sinds 2008 in om de bibliotheek op orde te houden en bezoekers te ontvangen. Iedereen is welkom in de bibliotheek, toegang en gebruik van de boeken en tijdschriften zijn gratis. Er worden geen boeken uitgeleend. U kunt ze in de bibliotheek raadplegen. Vergeet niet bij uw bezoek een geldig legitimatiebewijs mee te nemen.

Groeiende collectie

De bibliotheekcollectie groeit door aankopen en schenkingen. De aandachtspunten bij het verwerven van boeken zijn:

  • Publicaties die gerelateerd zijn aan het onderzoek van de conservatoren.
  • Publicaties over materiële cultuur, bijvoorbeeld museum- en tentoonstellingscatalogi, gerelateerd aan de collecties van het museum.
  • Publicaties over de receptie van de oudheid.
  • Oude drukken van vóór 1850, die een historische band met het museum hebben maar niet (meer) deel uitmaken van de collectie. Bijvoorbeeld titels uit de bibliotheek van Caspar Reuvens, oprichter van het Rijksmuseum van Oudheden.

Boeken die zijn gepubliceerd vóór 1900 mag u helaas niet kopiëren of scannen. Foto’s maken (zonder flits) mag wel.

Zoeken in de catalogus

Via de zoekvelden kunt u in bijna 30.000 titels van de bibliotheekcatalogus zoeken.

Zoektip: u kunt ook zoeken op een deel van een woord. Typ dat in het zoekveld en zet er een * achter, bijvoorbeeld: rom*