Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Op deze pagina’s vindt u een schat aan informatie over de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden. De collectie is verdeeld in de vier archeologische verzamelgebieden van het museum en een onderdeel over de geschiedenis van de collectie.

De onderdelen ‘Egypte’ en ‘Nederland middeleeuwen’ zijn onderverdeeld in thema’s over de archeologische geschiedenis van het land. Binnen deze thema’s zijn verhalen over voorwerpen uit de collectie verzameld. De andere onderdelen hebben alleen de verhalen over voorwerpen. In totaal zijn dat er ca. vierhonderd.

Egypte Klassieke wereld Oude Nabije Oosten Archeologie van Nederland Geschiedenis en collectie

Egypte

Egypte: het land van mummies, farao's en piramides. De ruim 6750 km lange rivier de Nijl vormt de levensader van het land. Omstreeks 6000 v. Chr. verrezen de eerste boerendorpen in het Nijldal.

Bekijk thema

Klassieke wereld

In de Klassieke oudheid komen veel volken en samenlevingen tot bloei. Het Rijksmuseum van Oudheden heeft veelzijdige collecties uit het oude Griekenland, Etrurië en het Romeinse Rijk.

Bekijk thema

Oude Nabije Oosten

Het Rijksmuseum van Oudheden bezit een omvangrijke collectie uit het Nabije Oosten, met o.a. gouden oorringen uit Perzië en stenen reliëfs met portretten van beroemde koningen.

Bekijk thema

Archeologie van Nederland

De archeologische geschiedenis van Nederland omvat maar liefst 300.000 jaar. Van een vuurstenen Neanderthaler-mes uit de vroege prehistorie tot laatmiddeleeuwse beeldjes uit Leidse beerputten.

Bekijk thema

Geschiedenis en collectie

De geschiedenis van het Rijksmuseum van Oudheden begon ruim tweehonderd jaar geleden met een erfenis die de Universiteit van Leiden al in 1744 kreeg: 150 Griekse en Romeinse beelden.

Bekijk thema