Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Gouden torques

Bij de Kelten droegen zowel mannen als vrouwen armbanden en halsringen. De torques is een halsring die door de Kelten veel werd gedragen. Het woord torques komt van het Latijnse werkwoord torquere, dat draaien betekent. Deze halsringen zijn gemaakt van metaal: brons, zilver of goud. Ze kunnen open of gesloten zijn, heel eenvoudig of uitgebreid versierd, bijvoorbeeld met dierenkoppen. De Keltische siersmeedkunst stond op een zeer hoog niveau.

De torques kwam in het gehele Keltische gebied voor vanaf de Bronstijd tot in de laat-Romeinse tijd. Tegen die tijd werden ze echter niet meer gedragen door mensen, maar werden ze als offergaven geschonken aan de goden. Er zijn afbeeldingen bekend van goden en krijgers met dergelijke halsringen om hun nek. De Kelten beschouwden de torques als een magisch sieraad, dat hun kracht verleende. Het kwam voor dat een krijger geheel naakt ten strijde trok, met alleen zijn torques om zijn nek. Het was tevens een statussymbool en ereteken voor hooggeplaatste mensen.

Het hier afgebeelde exemplaar is gemaakt van goud. Het is in 1999 door een inwoner van Heerlen gevonden in zijn tuin, toen hij bezig was met het uitgraven van een fundering voor een nieuwe serre aan zijn huis. Via een kunsthandelaar kwam de torques terecht op een veiling in Brussel, waar het Rijksmuseum van Oudheden hem wist aan te kopen voor de collectie. Wat hem bijzonder maakt, is dat het de enige gouden torques is die tot op heden in Nederland is gevonden.

Bij de halsring zijn geen andere vondsten aangetroffen, waardoor hij niet erg precies gedateerd kan worden, maar hij stamt in ieder geval uit de IJzertijd. De torques bestaat uit een gladde, rondgebogen staaf massief goud met afgeplatte knopjes op de uiteinden. Op enkele kleine beschadigingen na is hij helemaal gaaf. De knopjes zijn versierd met fijne, ingekerfde lijntjes en een geometrisch patroon van driehoekjes en oogjes. Waarschijnlijk is dit sieraad afkomstig uit Oost-Frankrijk.

Nederland in de Prehistorie | Relevante voorwerpen

Bezoek ons: