Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Bronzen flesje in de vorm van een dwerg

Dit bronzen beeldje in de vorm van een dwerg is gebruikt als flesje voor vloeistoffen. Het is hol gegoten en nog geheel gaaf bewaard gebleven. Het hoofd van de dwerg kan achterwaarts gekanteld worden door middel van een scharnier, waardoor een opening zichtbaar wordt. Aan de schouders zijn twee ringetjes bevestigd, waaraan de ketting is vastgezet. In de rechterhand en in de top van de penis zitten gaatjes.

De lichaamsbouw van de dwerg is gedetailleerd uitgewerkt: kromme korte beentjes, een lang bovenlichaam, te korte armen, terwijl het hoofd en de geslachtsdelen de normale verhoudingen hebben. Bijzonder fraai zijn de spieren en de gelaatstrekken vormgegeven. Het woeste haar staat in lokken overeind.

Bij feestelijke gelegenheden werden dwergen vaak als vermakelijkheid ten tonele gevoerd en moesten ‘komische’ toespraken of onderlinge gevechten leveren. Bij deze gevechten vielen dikwijls gewonden. De vraag naar dwergen werd zo groot, dat zelfs ‘kunstmatige’ dwergen werden gefokt door kinderen in te kleine kooien te laten opgroeien, of lichaamsdelen af te binden.

De bronzen flacon op deze afbeelding heeft in de rechterhand een voorwerp vastgehouden, wat te zien is aan de ronde opening. Mogelijk was dit een speer. We kunnen denken dat de figuur een pygmee voorstelt in gevecht met een kraanvogel. Op vele wandschilderingen en mozaeken (bijvoorbeeld uit Pompeji) komt een dergelijke scne voor als onderdeel van een gedealiseerd Nijllandschap. Wat de flacon heeft bevat, is niet meer na te gaan. Misschien is het wel een exotisch parfum geweest en verwees de pygmee naar het verre Egypte.

Nederland in de Romeinse tijd | Relevante voorwerpen

Bezoek ons: