Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Archasch vrouwenbeeldje uit Etruri

Votiefbeeldjes uit de laat-archasche periode (ca. 500-480 v.Chr.) in de vorm van een staande vrouw met een hand in de zij werden voornamelijk in Centraal en Noord-Etruri vervaardigd: waarschijnlijk waren de ateliers in Cortona en Chiusi gevestigd.

De beeldjes zijn massief gegoten in de cire perdue methode (‘verloren was’ techniek). Bij deze techniek werd allereerst een beeldje gemodelleerd van was. Strak rond de statuette werd vervolgens een mantel van klei gelegd met een opening aan de boven- en onderzijde. Het geheel werd vervolgens in de oven gebakken, zodat de was smolt en wegliep en de kleimantel hard werd. Aan de binnenzijde van de kleimantel bleef de negatieve vorm van het beeldje bestaan. Wanneer vloeibaar brons in de bovenste opening gegoten werd, nam het metaal de positieve vorm van het oorspronkelijke wasbeeldje weer aan. Door de onderste opening kon lucht ontsnappen. Na afkoeling werd de gietmal gebroken en het beeldje verder afgewerkt: scherpe randen werden gevijld, details konden worden genciseerd. Inscripties konden vr het gieten in het wasmodel worden aangebracht, of na het gieten worden ingegrift. Natuurlijk moest het gietproces goed begeleid worden om te voorkomen dat het brons te snel zou afkoelen in de mal en bepaalde gedeelten niet zou opvullen. Niet altijd ging het goed: bij sommige bronzen zijn losse handjes of voetjes gemaakt en later aangezet.

Het hier getoonde figuurtje staat in een karakteristieke houding. De afgebroken rechterhand was uitgestrekt met de handpalm naar beneden. De linkerhand trekt met een elegant gebaar de rok even omhoog. Het voorbeeld voor dit soort beeldjes komt uit Griekenland: de kor, marmeren votiefbeelden van vrouwen, die bij de tempels werden gewijd.

De mode van de Etruskische dames in de laat-archasche periode is afgeleid van Ionische (Oostgriekse) voorbeelden. Veel Ionirs vestigden zich in de tweede helft van de 6de eeuw v.Chr. in Itali uit vrees voor de expansie van het Perzische rijk en brachten hun luxueuze cultuur met zich mee. Typisch Ionische kledingstukken zijn de hoge kegelvormige hoed en de puntige schoenen (of sloffen), de zogenaamde calcei repandi, die in Etruri populair werden. Het hier afgebeelde votiefbeeldje is fijn bewerkt. Zij draagt de Ionische puntschoenen en puntmuts. Opvallend zijn de amandelvormige ogen. Met fijne incisie zijn details weergegeven, bijvoorbeeld het dunne gewaad: op de schouders en op de armen wordt het samengehouden door koordjes, die langs het kledingstuk naar beneden vallen.

Etrusken | Relevante voorwerpen

Bezoek ons: