Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Bucchero pesante

De geschiedenis van het bucchero geeft velerlei informatie over de Etrusken: het illustreert tastbaar de handelscontacten, die vanuit Etruri met de rest van het Middellandse-Zeegebied werden onderhouden. Exporten van bucchero uit de orintaliserende periode zijn teruggevonden in Spanje, Frankrijk, Noord-Afrika (Carthago), Egypte, Griekenland, Klein-Azi en langs de kusten van de Zwarte Zee.

Omstreeks 600 v.Chr. veranderde het bucchero van karakter. De wanden werden dikker en de versiering werd niet langer ingekrast met fijne instrumenten. Gestempelde decoratie deed haar intrede: met mallen werden de voorstellingen aangebracht op de wand van het aardewerk, zodat dezelfde afbeeldingen herhaald konden worden. De thematiek is ontleend aan het orintaliserende repertoire: herten, leeuwen, panters, paarden, griffioenen en sfinxen.

De grote wijnkan (oinocho) van de afbeelding imiteert duidelijk een kostbaarder metalen voorbeeld: de kan glimt als metaal en de decoratie maakt de indruk gedreven te zijn. Ook appliques komen voor, bijvoorbeeld de gestempelde kopjes op de rotelle (ronde schijven naast het handvat) van deze wijnkan. Een tweede mogelijke decoratietechniek is het gebruik van een rolstempel, dat gebruikt werd om de wand van een voorwerp te voorzien van een rondlopend fries.

Het dikwandige bucchero (bucchero pesante, ca. 600-500 v.Chr.) werd vooral vervaardigd in de binnenlanden van Etruri: de steden Orvieto en Chiusi zijn de productiecentra. Het is opvallend dat de export van bucchero na 600 v.Chr. terugloopt, waarschijnlijk onder invloed van de politieke onrust in het Middellandse-Zeegebied. De binnenlandse vraag naar dit vaatwerk bleef echter nog lange tijd bestaan.

Etrusken | Relevante voorwerpen

Bezoek ons: