Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Fallische grafstenen

De combinatie van het vernietigende vuur en de vruchtbaarheid van de opgerichte, vlamvormige fallus (mannelijk lid) komt in een aantal verhalen uit de oudheid van Itali voor. De Griekse auteur Plutarchus (1ste eeuw n.Chr.) schreef, dat aan Tarchetius, de koning van Alba Longa, een goddelijk teken verscheen: uit het vuur van de haard richtte zich een fallus op. Uit onzekerheid over de interpretatie van dit fenomeen raadpleegde de koning een Etruskische waarzegster. Het antwoord kwam erop neer dat een maagd zich met de vurige fallus moest verenigen, waardoor zij een beroemde zoon zou baren. Uit eigenbelang gaf Tarchetius aan een van zijn dochters het bevel te paren met de fallus. Zij verzon echter een list en liet een slavin haar plaats innemen. Toen de koning achter het bedrog kwam, dreigde hij zijn dochter en de zwangere slavin te doden, maar Vesta, de godin van het haardvuur, verbood hem dit. De slavin schonk het leven aan een tweeling: Romulus en Remus, de stichters van Rome. De stad Rome nam later de macht van Alba Longa over.

Ook een ander verhaal over de begintijd van Rome verbindt het vuur met de fallus: in het paleis van de eerste Etruskische koning van Rome, Tarquinius Priscus, hadden de Consentes Di, een groep van twaalf goden, zich onder de as van een haardplaats verstopt. Op aanraden van de echtgenote van Tarquinius, de Etruskische waarzegster Tanaquil, paarde Ocrisia, een slavinnetje, met deze twaalf-personen-godheid die de vorm van een fallus had aangenomen. Zij kreeg als zoon Servius Tullius, die de troon van Tarquinius erfde en de voorlaatste koning van Rome werd.

Opvallend is dat in Etruri vaak grafstenen in de vorm van een fallus op of bij graven voorkomen. In de necropolis van Cerveteri staan ze in houders voor de ingang van de graftombes om aan te geven dat in het graf een mannelijke overledene ligt. De vrouwelijke symbolen staan ernaast: ronde steentjes of huismodellen.

In verschillende gebieden van Etruri komen fallische stenen voor, soms gedrongen exemplaren in de vorm van een ui, maar ook hoge stenen, zoals de hier afgebeelde graftekens uit Valdarno, een stadje in de omgeving van Florence. De vernietigende vlam, die als fallus weer nieuw leven brengt, is goed in de vormgeving van dit grafmonument te herkennen.

Etrusken | Relevante voorwerpen

Bezoek ons: