Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Achilles

Achilles was een van de dapperste Griekse helden en onkwetsbaar, althans bijna … Hij speelt de hoofdrol in de Ilias van Homeros, het verhaal over de Trojaanse oorlog. Zijn ouders waren Peleus en Thetis. Peleus was een sterveling, maar wel de kleinzoon van Zeus. Thetis was een godin, de dochter van de zeegod Nereus. Van beide zijden had Achilles dus goddelijke voorouders, maar zelf was hij geen god. Als kind werd hij door zijn moeder ondergedompeld in het water van de onderwereldrivier de Styx om hem onsterfelijk te maken. Helaas bleef n plekje nog kwetsbaar, zijn achillespees, de plek waar ze hem had vastgehouden. Achilles werd opgevoed door de centaur Cheiron, die ook vele andere helden had onderwezen.

Omdat zijn moeder door een voorspelling wist dat Achilles voorbestemd was om te sterven in de Trojaanse oorlog, hield ze hem aan het begin van de oorlog verborgen voor de andere Grieken. Maar uiteindelijk vonden ze hem en moest hij toch mee naar Troje. Daar aangekomen ondernam hij vele rooftochten en nam hij intensief deel aan de strijd. Hij doodde vele Trojaanse helden en hij was dan ook erg gevreesd bij de Trojanen.

Aan het begin van de Ilias, het grote werk van Homeros dat zich afspeelt in het tiende en laatste jaar van de Trojaanse oorlog, staat het verhaal van de ruzie tussen Achilles en de Griekse leider Agamemnon om het meisje Brises. Uit woede op Agamemnon nam Achilles geen deel meer aan de strijd. Aanvankelijk had dat het gewenste effect: de Grieken leden zware verliezen en voelden duidelijk dat ze niet zonder Achilles konden.

Toen de Trojanen het Griekse kamp waren binnengedrongen en dreigden de schepen in brand te steken, vroeg Patroklos, Achilles’ beste vriend, of hij de strijd in mocht gaan. Achilles stemde toe en gaf aan zijn vriend zijn beroemde wapenrusting. Het succes van de als Achilles vermomde Patroklos was groot. Hij sloeg de Trojanen terug, maar sneuvelde door de hand van de Trojaanse held Hektor. Achilles was daar vanzelfsprekend zeer bedroefd om en verweet het zichzelf.

Omdat de Trojanen de dode Patroklos de wapenrusting van Achilles hadden afgenomen, had hij zelf nu geen wapens meer. Op verzoek van zijn moeder Thetis maakte de goddelijke smid, Hephaistos, een prachtige nieuwe wapenrusting voor hem. Achilles stortte zich weer in de strijd en doodde de ene na de andere Trojaanse held. Uiteindelijk wist hij ook Hektor te doden. Uit wraak voor de dood van Patroklos bond Achilles Hektors lijk achter een strijdwagen en sleepte het rond het graf van zijn vriend. Pas toen de Trojaanse koning Priamoshem kwam smeken het lijk van Hektor terug te geven, hield hij daarmee op. Hierna werden de hevige gevechten weer voortgezet.

Zoals voorspeld, maakte Achilles het einde van de oorlog niet meer mee. Hij werd gedood door Paris, die hem met de hulp van de god Apollo met een pijl wist te raken in zijn zwakke plek, zijn achillespees.

Grieken | Relevante voorwerpen

Bezoek ons: