Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Aphrodite

Verhalen omtrent de geboorte van de Griekse liefdesgodin luiden verschillend.Volgens Homeros was Aphrodite de dochter van Zeus en de nimf Dione. Anderen noemen haar een dochter van Ouranos en de godin van de dag, Hemera. Het bekendst echter, is Hesiodos mythe, volgens welke Aphrodite uit het schuim (aphros) der zee ontstaan is. Toen Ouranos, de hemel, op het punt stond om gemeenschap te hebben met de aarde, Gaia, werd hij overvallen door zijn zoon Kronos, die hem met een sikkel castreerde en zijn geslachtsdelen in zee wierp. Rond het lid ontwikkelde zich schuim waaruit de reeds volwassen Aphrodite verrees als de schoonste aller vrouwen, blank als het schuim waaruit zij geboren werd. In een schelp werd de godin door de windgod Zephyros over een kalme zee voortgedreven naar Cyprus. Overal waar Aphrodite het land betrad, ontsproten spontaan bloemen onder haar bekoorlijke voeten. Nadat ze door de Horen der lente gekleed was in een purperen mantel, werd Aphrodite naar de onsterfelijke goden gevoerd om deel uit te maken van het Olympische twaalftal.

Over het algemeen symboliseert Aphrodite de schoonheid, het opbloeien van de natuur in de lente, de seksuele aantrekkingskracht en het genot van de liefdesdaad. Aphrodite belichaamt de liefde en lichamelijke hartstocht en bekoorde met haar bovenaardse charme zowel goden als stervelingen.

Aphrodites schoonheid liet zelfs de Griekse oppergod Zeus niet ongeroerd. Zijn avances naar de godin toe, hadden echter geen succes. Als straf voor haar afwijzing, werd Aphrodite door Zeus gedwongen te trouwen met de lelijkste god op de Olympos, de kreupele smid Hephaistos. Maar de liefdesgodin was niet bepaald trouw aan haar echtgenoot. Aphrodites bekendste minnaar was Ares. Van deze oorlogsgod kreeg ze enkele kinderen, waaronder het gevleugelde liefdesgodje Eros.

Aphrodites schoonheid en de talrijke mythes rondom haar persoon, maakten de godin tot een geliefd onderwerp voor vele dichters, schrijvers en beeldend kunstenaars. Door de eeuwen heen probeerden kunstenaars elkaar te overtreffen in hun streven Aphrodites schoonheid weer te geven, wat haar misschien wel tot de bekendste van de klassieke godinnen gemaakt heeft.

Dit beeldje, dat in het Rijksmuseum van Oudheden te bewonderen is, toont ons de godin Aphrodite in een elegante, onthullende pose. De liefdesgodin is van boven naakt tot op haar heupen. Haar lichaam rust op het linkerbeen, terwijl het rechterbeen ontspannen naar achteren geplaatst is. Om de benen is een doek gedrapeerd, die met een knoop aan de voorzijde is vastgebonden. Zigzagplooien vallen tussen de onderbenen naar beneden. Alleen de rechtervoet van de godin is zichtbaar gemaakt. Het hoofd buigt zich neerwaarts en neigt enigszins naar de rechterschouder. De linkerarm ontbreekt tot dicht bij de schouder en de rechterarm tot aan de schouderaanzet. Breuklijnen zijn zichtbaar bij de nek en ter hoogte van de heupen.

Deze sculptuur van de godin der liefde is een voorbeeld van een zogenaamde Aphrodite Anadyomene (uit de zee oprijzende). Het beeldtype van Aphrodite Anadyomene gaat terug op een vierde-eeuws schilderij van Apelles. Deze beroemde Griekse schilder gaf Aphrodite weer op het moment dat zij uit de golven oprees, verwijzend naar Hesiodos vertelling, volgens welke de liefdesgodin geboren werd uit het schuim van de zee. Dit schilderij, dat al ten tijde van keizer Nero verloren is gegaan, inspireerde vele beeldhouwers. Omdat water moeilijk uit te beelden is in steen, werd dit door beeldhouwers vertaald naar een draperie vanaf de heupen of men gaf de godin weer met een dolfijn aan haar zijde.

Kijk voor (meer) afbeeldingen in de collectiezoeker op deze website

Grieken | Relevante voorwerpen

Bezoek ons: