Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Artemis

Artemis is de tweelingzus van de god Apollo. Zij zijn kinderen van Leto, een dochter van n van de Titanen. Leto was door Zeus verleid en zwanger geraakt. Hera was echter weer eens jaloers en ze joeg Leto de hele wereld over. Hera had namelijk gezworen dat Leto op geen enkele plek op de vaste aarde haar kinderen zou baren. Uiteindelijk kwam de uitgeputte Leto op het drijvende eiland Delos aan. Daar kon zij haar kinderen ter wereld brengen. Van Artemis wordt gezegd dat zij, meteen toen zij geboren was, haar moeder hielp met de geboorte van Apollo en dat zij, als dank, het eiland Delos een vaste plek heeft gegeven.

Toen zij eens bij haar vader op schoot zat, vroeg hij haar wat ze het liefst wilde. Eeuwig maagd blijven, zei Artemis, en een zilveren boog, zodat ik kan jagen, en een heleboel nimfen om op mijn meute honden te passen. Zeus lachte hierom en hij willigde haar wensen in. Sindsdien is Artemis een jageres, die met haar honden door de bossen dwaalt. Zij heeft altijd een groep nimfen bij zich, die net als zij zich door geen enkele man mogen laten aanraken. Gebeurt dit wel, dan is Artemis oordeel niet mals.

Zo had n van haar nimfen, Kallisto, zich eens laten verrassen door Zeus. Deze had de gedaante van Artemis aangenomen en was naar Kallisto toe gegaan. Pas toen Zeus haar kuste, had Kallisto iets door. Maar toen was het al te laat en Zeus had haar verkracht. Kallisto werd zwanger en ze probeerde dat te verbergen. Maar op een dag, bij het baden, viel het Artemis op en ze schold haar vreselijk uit. Daarna veranderde Artemis de arme Kallisto in een beer en gaf haar nimfen de opdracht het dier op te jagen en te doden. Dit ging Zeus te ver en hij pakte Kallisto op en plaatste haar buiten Artemis’ bereik. Toen haar zoontje was geboren plaatste Zeus Kallisto aan de hemel als het sterrenbeeld de Grote Beer. Ook haar zoontje, Arcas, werd na zijn dood aan de hemel geplaatst: als de Kleine Beer.

Een ander die door Artemis gestraft werd was Aktaion. Aktaion was een jager en hij kwam op een dag, toen hij een plekje zocht om uit te rusten van het jagen, bij een bron. Toen hij dichterbij kwam, zag hij allemaal vrouwen staan. Hij herkende met een schok de godin Artemis, die daar naakt stond te baden! De nimfen drongen om Artemis heen om haar lichaam aan het zicht te ontrekken, maar Artemis stak met kop en schouders boven hen uit. Ze was woedend en zei tegen Aktaion: Jij zult aan niemand meer vertellen wat je hebt gezien!
Aktaion rende weg, maar algauw merkte hij dat hij sneller liep dan ooit tevoren. Toen hij bij een riviertje kwam, keek hij erin en wat zag hij: een hert! Artemis had hem veranderd in een hert! En wat erger was, in de verte hoorde hij zijn eigen honden blaffen, precies zoals ze altijd deden als ze een prooi roken. Aktaion ging er vandoor, maar de honden kwamen steeds dichterbij en uiteindelijk kregen ze hem te pakken. Zo werd Aktaion door zijn eigen honden verscheurd.

Heel bijzonder is dat Artemis n van de zeven wereldwonderen op haar naam heeft staan. De tempel van Artemis in Efese (Turkije) was de grootste tempel in de Oudheid.

Artemis heet bij de Romeinen Diana. Haar functies zijn vrijwel gelijk aan de functies die ze bij de Grieken heeft. Alleen de maan kennen de Romeinen toe aan een andere godin: Selene. Deze wordt ook vaak met Artemis vereenzelvigd. Artemis was zelfs al bekend bij de Etrusken. Daar heette zij Artumes.

Grieken | Relevante voorwerpen

Bezoek ons: