Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

De Trojaanse Oorlog

Helena was getrouwd met de Griekse koning Menelaos. Wanneer de Trojaanse prins Paris op bezoek kwam, schaakte hij Helena en nam haar mee naar Troje. Menelaos wilde wraak nemen en riep andere Griekse koningen op om samen met hem ten strijde te trekken tegen de Trojanen. Onder de helden bevinden zich de bijna onkwetsbare Achilles, zijn goede vriend Patroklos, de oude en wijze Nestor, de beresterke Ajax, de slimme en listige Odysseus, de aanvoerder Agamemnon en natuurlijk Menelaos zelf.

Na enkele hevige gevechten besloten de Trojanen en Grieken dat ze het beste een tweestrijd tussen Paris en Menelaos konden houden. Wanneer Paris zou winnen, bleef Helena in Troje en gingen de Grieken naar huis. Wanneer Menelaos zou winnen, ging Helena mee teug naar Griekenland. Menelaos was veel sterker dan Paris. Toen Paris bijna vermoord werd, redde de godin Aphrodite hem. De strijd bleef onbeslist en de oorlog ging door.

De pest brak uit bij de Grieken. De god Apollo was beledigd omdat Agamemnon Chryses, de dochter van een van zijn priesters, gevangen had genomen. De Grieken vonden allemaal dat Agamemnon het meisje moest teruggeven aan haar vader om Apollo weer gunstig te stemmen. Na lang aarzelen stemde Agamemnon daarmee in, maar hij wilde er wel iets voor in de plaats: Bryses, de knappe slavin van Achilles. Achilles was woest en daagt Agamemnon zelfs uit voor een gevecht. Uiteindelijk gaf hij Bryses toch aan Agamemnon, maar hij was zo beledigd en beschaamd, dat hij weigerde nog verder te vechten. Agamemnon stelde Apollo gunstig en zo stopte de pestepidemie. De strijd brak opnieuw los. De Grieken waren een stuk zwakker zonder Achilles. De Trojanen trokken steeds verder op en waren aan de winnende hand. Wanneer Patroklos, de beste vriend van Achilles vermoord wordt, nam Achilles zijn wapens weer op.

De oorlog duurde tien jaar. Het lukte de Grieken maar niet om de Trojanen te verslaan. Totdat ze een list bedachten: een houten paard waarin de Grieken verborgen zaten. De Grieken bouwden op het strand van Troje een groot houten paard als teken van hun verlies en de Griekse braken hun kampen op om naar huis te gaan. Echter buiten het zicht van Troje gingen de schepen voor anker. De Trojanen kwamen naar het paard, namen het mee de stad in en vierden feest. Toen alle Trojanen dronken sliepen, kwamen de Grieken uit het paard en openden de poorten van de stad voor de anderen. De Trojanen, weliswaar in de meerderheid, waren te dronken en verrast en hadden dus geen enkele kans. Ze werden verslagen en de Grieken namen Troje in.

De Trojaanse oorlog in de literatuur

Het bekendste werk over de Trojaanse oorlog is de Ilias van de Griekse schrijver, Homeros. Hierin beschrijft Homeros het laatste jaar van de oorlog. De Griekse held Odysseus, een van hoofdpersonen in de Ilias, is onderwerp van de Odyssee. De Romeinse dichter, Vergilius, verhaalt over het leven van de Trojaanse held Aeneas in de Aeneis.

De hoofdpersonen

Achilles

Agamemnon

Helena

Menelaos

Neoptolemos

Nestor

Odysseus

Patroklos

Aeneas

Aias / Ajax

Andromache

Astyanax

Hektor

Paris

Priamos

Grieken | Relevante voorwerpen

Bezoek ons: