Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Eros

Dit beeldje van een naakte Eros is een Romeinse kopie van een Grieks origineel. Het is vervaardigd uit grofkorrelig marmer, afkomstig van het eiland Thasos.

Eros is halfslapend uitgebeeld, steunend op een omgekeerde fakkel, die hij onder zijn linkeroksel geklemd heeft. Het gevleugelde godje staat op een ovale plint. Zijn hoofd rust vermoeid op de rechterhand en linkerschouder. De ogen zijn gesloten. Het beeldje symboliseert op een serene manier de dood; de fakkel wordt gedoofd, het lichaam is vermoeid en de eeuwige slaap doet zijn intrede. Eros lijkt met zijn linkerhand stengels en knoppen van papaverbollen vast te houden, die verwijzen naar de eeuwige slaap. Eros heeft hier de functie van een grafbeeldje. Dit type beeldje was bijzonder geliefd in de oudheid. Bij sommige exemplaren draagt Eros een krans, een verwijzing naar het drinkgelag, naar de roes van het leven dat nu voorbij is.

Het beeldje is op enkele plaatsen gebroken. Een fragment van de plint onder de linkervoet en de schaamdelen zijn niet antiek, maar in stucco. Het antieke, aangehechte bovendeel van de rechtervleugel is later verloren geraakt.

Grieken | Relevante voorwerpen

Bezoek ons: