Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Griekse vaas met Achilles en Dionysos

Deze Griekse vaas is een zogenaamde roodfigurige stamnos, een mengvat voor water en wijn. Hij is gevonden in Vulci, een Etruskische stad in Itali. Hij is rond 480-470 v. Chr. gemaakt in Attika in Griekenland en daarna gexporteerd naar Etruri. De Etrusken waren grote liefhebbers van Griekse vazen en er zijn dan ook grote hoeveelheden van dit aardewerk aangetroffen in Etruskische graven.

Aan beide kanten van de vaas staat een mythologische scne afgebeeld. Onder de figuren is een rand met een meander (golflijn) te zien. Ook rond de hals en de lip zijn versieringsmotieven aangebracht. Rond de handvatten zijn fraaie palmetten (gestileerde palmbladeren) geschilderd.

Aan de voorkant van de vaas is een scne uit de Ilias van Homeros afgebeeld: het moment dat Achilles net heeft gehoord dat zijn beste vriend Patroklos gesneuveld is in de strijd. Omdat Patroklos de wapenrusting van Achilles droeg, hadden de Trojanen hem aangezien voor Achilles. Achilles voelt zich daarom erg verdrietig en schuldig over Patroklos dood. Het bericht wordt verteld door Achilles strijdmakker Antilochos die links is afgebeeld, leunend op zijn stok. Achilles zit in zijn mantel gedoken op een klapstoeltje, met een starende blik in zijn ogen. Achter hem staat zijn moeder Thetis met een helm in de hand, een onderdeel van zijn nieuwe wapenrusting die de god Hephaistos voor hem heeft gemaakt. Zijn oude wapenrusting hebben de Trojanen namelijk meegenomen, nadat ze Patroklos hadden gedood. Met zijn nieuwe wapens kan Achilles zich weer terug in de strijd storten om wraak te nemen voor de dood van zijn vriend.

Aan de achterkant van de vaas is Dionysos weergegeven, de god van de wijn. Omdat deze vaas een mengvat voor water en wijn is, is dit natuurlijk een voor de hand liggende afbeelding. De god staat in het midden met een wijnrank en een kantharos, een wijnbeker, in zijn handen. Hij is gekleed in een lang gewaad met een mantel eroverheen. Achter hem staat een satyr, een volgeling van Dionysos. Hij heeft een half kaal hoofd, een stompe neus en een paardenstaart. Voor de god uit loopt een maenade, een vrouwelijke volgeling van de wijngod. Ook zij is gekleed in een lang gewaad. Ze heeft een wijnrank in haar hand en op haar hoofd balanceert ze een grote mand of doos.

Grieken | Relevante voorwerpen

Bezoek ons: