Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Neoptolemos

Neoptolemos (ook wel: Pyrrhos) was de zoon van de grote Griekse held Achilles, geboren uit de verhouding die deze op het eiland Skyros had met de dochter van koning Lykomedes, Deidameia. Na de dood van Achilles kregen de Grieken van een waarzegger te horen dat ze Troje alleen ten val zouden kunnen brengen met de deelname van Achilles’ zoon en dat ze bovendien de beschikking moesten krijgen over de pijlen en boog van Herakles. Een afvaardiging van enkele Griekse aanvoerders haalde Neoptolemos op aan het hof van Lykomedes. Aansluitend werd Philoktetes, een Griekse held die beschikte over de wapens van Herakles, van het eiland Lemnos overgebracht naar Troje.

Neoptolemos deed in de oorlog zijn best om zijn vader waardig te zijn. Van Odysseus had hij de wapenrusting van Achilles gekregen. Hij behoorde tot soldaten die zich in het houten paard lieten insluiten waardoor de Grieken uiteindelijk Troje veroverden. Na de val van Troje doodde hij de Trojaanse koning Priamosen wierp hij het zoontje van de Trojaanse held Hektor, Astyanax, van de muur van Troje. Op verzoek van zijn vader Achilles, die hem als schim verscheen, doodde hij op diens graf een dochter van Priamos, Polyxena. Hij had dus de dood van een aantal belangrijke leden van het Trojaanse koningshuis op zijn geweten. Bij de verdeling van de oorlogsbuit viel hem de weduwe van Hektor, Andromache, toe. Ze kregen drie zoons.

Over zijn lotgevallen na het vertrek uit Troje lopen de verhalen enigszins uiteen. De meeste schrijvers houden het erop dat hij zich vestigde in Epiros of in het land van zijn vader, Phthia, en dat hij van koning Menelaos diens dochter Hermione tot vrouw kreeg, hoewel deze al verloofd was met Orestes. Het huwelijk bleef onvruchtbaar, anders dus dan de verhouding tussen Neoptolemos en Andromache. Toen Neoptolemos op een gegeven moment was afgereisd naar het heiligdom te Delphi, trachtte Hermione zich te ontdoen van haar rivale, maar werd daarin gedwarsboomd door de oude Peleus, de grootvader van Neoptolemos. Orestes echter kwam zijn zijn vroegere verloofde helpen: hij doodde Neoptolemos in Delphi en voerde Hermione met zich mee.

Grieken | Relevante voorwerpen

Bezoek ons: