Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Paris

De meeste urnen uit Volterra toont een relifversiering met een jongeman bij een altaar die een palmtak vasthoudt. Hij wordt bedreigd door omstanders met getrokken zwaard, soms door een vrouw met een bijl. De scne is het hoogtepunt uit de antiek-Griekse tragedie Alexander. Werken met deze titel worden aan zowel Euripides als Sophokles toegeschreven.

Het origineel van de tragedie is verloren gegaan, maar uit een samenvatting door de antieke auteur Hyginus (tweede eeuw na Chr.), aangevuld met enkele fragmenten van andere schrijvers, kan de plot als volgt gereconstrueerd worden. Hecuba, koningin van Troje, krijgt tijdens haar zwangerschap een droom dat zij een fakkel zal baren. Droomuitleggers verklaren dat haar toekomstige kind vernietiging voor Troje zal betekenen. Het kind zal moeten sterven. Na de geboorte van een zoontje zorgen dienaren ervoor dat het kind niet wordt omgebracht, maar in de bergen te vondeling wordt gelegd. Een berin ontfermt zich over het kleintje en zoogt hem, tot herders de jongen ontdekken en verder opvoeden. Zij geven hem de naam Paris.

Wanneer koning Priamos jaren later lijkspelen wil organiseren ter nagedachtenis aan zijn dood gewaande zoon, zoeken dienaren bij de herders een prachtige stier uit als eerste prijs en offerdier. Juist deze stier is het lievelingsdier van de herdersjongen. Paris vergezelt de stier naar Troje, doet mee aan de sportwedstrijden, en wint van alle andere deelnemers, onder wie de zonen van koning Priamos. Deze koningszonen ontsteken in woede over het feit dat zij door een slaaf uit het volk zijn verslagen, en achtervolgen de jongen naar het altaar van Zeus. Op het moment dat Deiphobos (een andere zoon van Priamos) de herder wil neersteken, herkent Kassandra(een dochter van Priamos) haar broer en onthult zijn identiteit, waarop een familiehereniging plaatsvindt. De tragedie eindigt hier. De toeschouwers in de Oudheid wisten echter dat Paris (wiens Griekse naam Alexander was) door zijn liefdesaffaire met koningin Helena van Mycene de Trojaanse Oorlog zou veroorzaken, waardoor de droom van Hecuba, de vernietiging van Troje, werkelijkheid zou worden.

De scne op de Volterraanse askisten toont het moment van herkenning: Paris knielt met een palmtak, de prijs voor zijn overwinning, op het altaar, terwijl zijn broers met getrokken zwaard aanstormen. Aphrodite, niet Kassandra, onthult zijn identiteit; het gevaar van de dood is afgewend, Paris is verlost.

Een Latijnse vertaling van de tragedie door Ennius werd in Rome opgevoerd tussen 204 en 169 v.Chr. Van deze Alexander zijn slechts fragmenten bewaard gebleven, die wijzen op een optreden van Venus als reddende godin. Op enkele Volterraanse relifs draagt de reddende godin vleugels: hiermee is zij door de Etruskische kunstenaars genterpreteerd als de Etruskische demon Vanth, die optreedt als beschermengel.

Grieken | Relevante voorwerpen

Bezoek ons: