Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Theseus en de Minotauros

De bekendste heldendaad van Theseus is het doden van de Minotauros van Kreta. De machtige koning Minos van Kreta had een wrede plicht opgelegd aan de stad Athene: ieder jaar moest de stad zeven jongens en zeven meisjes naar Kreta sturen. Deze slachtoffers werden opgesloten in het labyrint van de Minotauros om door hem te worden verslonden. De Minotauros was de zoon van Pasipha (de echtgenote van Minos) en een stier, waardoor hij het uiterlijk had van een mens met een stierenkop. De ingenieuze architect Daidalos had op bevel van Minos een groot labyrint gebouwd voor het monster, zodat hij niemand kwaad kon doen.

Theseus nam zich voor hier een einde aan te maken. Hij reisde mee naar Kreta met het eerstvolgende schip met slachtoffers. Daar aangekomen, wist hij Ariadne, de dochter van koning Minos, aan zijn kant te krijgen. Ze was bereid hem te helpen. Ze gaf hem een rol touw en een zwaard. Toen hij het labyrint in ging, rolde hij het touw af, zodat hij de weg later weer terug kon vinden. Op deze manier slaagde hij erin om de Minotauros te doden.

Omdat Ariadne Theseus had geholpen, kon ze niet langer op Kreta blijven, dus voer ze met Theseus en de bevrijde jongens en meisjes mee naar Athene. Onderweg liet Theseus haar slapend achter op het eiland Naxos. Daar werd de god Dionysos verliefd op haar en nam haar tot zijn vrouw. Ondertussen naderde Theseus de Atheense kust. Hij had met zijn vader Aigeus afgesproken dat hij de zwarte zeilen van zijn schip zou vervangen door witte, als hij geslaagd was in zijn missie. Dit vergat hij echter, zodat Aigeus, die op een klif op de uitkijk stond, van het ergste uitging en zichzelf in zee stortte. Deze zee draagt nog altijd zijn naam: de Egesche Zee.

Op deze afbeelding is het gevecht tussen Theseus en de Minotauros te zien. Theseus heeft de Minotauros klem en staat op het punt om toe te steken met zijn zwaard. Naast Theseus zijn nog twee andere personen te zien, namelijk de god Hermes (herkenbaar aan zijn staf en vleugelschoenen) en de godin Athena, die een speer en een krans in haar handen heeft. Naast de Minotauros staan Ariadne, met een krans in haar hand, en koning Minos. Verder staat er nog een aantal andere personen afgebeeld, van wie de namen erbij staan geschreven.

Deze scne staat afgebeeld op een zwartfigurige hydria. Een hydria is een waterkruik, voorzien van twee horizontale oren bij de schouder en een verticaal oor van de schouder naar de rand. Deze kruik is gemaakt tussen 560 en 550 v.Chr. in Athene. Hij is gevonden in de Etruskische stad Vulci. Onder de voorstelling van Theseus en de Minotauros is de kruik nog verder versierd met knoppen van lotusbloemen, palmetten en allerlei (mythische) dieren.

Grieken | Relevante voorwerpen

Bezoek ons: