Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Zwartfigurige amfoor: Neoptolemos doodt Priamos

Deze Griekse vaas is een zwartfigurigehalsamfoor met deksel. Hij is afkomstig uit Tarquinia, een belangrijke Etruskische stad (Itali). Hij is echter niet daar gemaakt, maar in Athene of omgeving door een schilder van de zogenaamde Leagrosgroep tussen 520 en 500 v. Chr. De Atheners exporteerden in die tijd erg veel aardewerk naar Etruri, waar hun producten zeer gewild waren.

Op de voorzijde van deze amfoor is een scne uit het einde van de Trojaanse oorlog te zien. Troje is gevallen en de Grieken zijn de stad binnengedrongen. Neoptolemos, de zoon van Achilles, staat op het punt om de Trojaanse koning Priamos te doorboren met zijn speer. Priamos leunt naar achteren tegen een altaar. Hij is dus een smekeling onder de bescherming van de god van wie het altaar is, maar dat houdt Neoptolemos niet tegen. Hij doodt de weerloze oude man toch. Neoptolemos heeft een Korinthische helm met een indrukwekkende helmbos op zijn hoofd, scheenbeschermers om zijn benen, een zwaard aan zijn riem en een speer in zijn handen. Hij is gekleed in een korte chiton en hij heeft een manteltje om zijn middel geknoopt. Priamos daarentegen is geheel ongewapend. Hij draagt een lange, mouwloze chiton en eveneens een klein manteltje om zijn middel. Vergeefs heft hij zijn handen smekend op naar de Griekse krijger. Aan beide zijden van de twee mannen staat een vrouw te kijken naar wat er gebeurt. Misschien zijn het godinnen.

Op de andere kant van de vaas staat een scne met drie krijgers. De middelste krijger zit geknield en wordt met lansen bedreigd door de twee anderen. Alle drie dragen ze een groot rond schild en Korinthische helmen met grote helmbossen. De twee aanvallende krijgers dragen een borstpantser over een korte chiton. De bedreigde man heeft een ontbloot bovenlijf en een zwaard in zijn hand.

Grieken | Relevante voorwerpen

Bezoek ons: