Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Buste van een Romeinse dame

Gedurende de Romeinse keizertijd waren het met name de dames aan het hof in Rome die de haarmodes van dat ogenblik bepaalden. Zo was ten tijde van keizer Augustus (27 v.Chr.-14 n.Chr.) zijn vrouw Livia de leidende figuur op het gebied van de haarmode. Ook Plotina, de vrouw van Trajanus (98-117 n.Chr.) was zeer invloedrijk met haar kapsels. Zij introduceerde een haardracht die terug te vinden is bij de portretbuste van een oudere dame in het Rijksmuseum van Oudheden. Uit de antieke bronnen blijkt overigens dat de invloed van een aantal van de echtgenotes van Romeinse keizers wel verder ging dan alleen op het gebied van haardracht of kleding. Zo bemoeide de eerder genoemde Livia zich ook actief met politieke aangelegenheden. Zij wordt door de klassieke auteurs beschreven als een ware intrigante.

Het kapsel van de oudere Romeinse dame zit vrij complex in elkaar. Rond de slapen en boven de oren zien we twee rijen van korte krullen met aan de voorzijde drie horizontale haarstrengen. Een lange, ongetwijfeld valse vlecht is een aantal malen op het hoofd gedraaid en vastgezet. Het veel kortere haar van de dame zelf komt op het achterhoofd onder de vlecht uit en valt in pieken in de nek. Een deel van het haar is in de nek tot een knotje gevormd. De oren van de vrouw blijven onbedekt.

De buste geeft een vrij realistisch portret van een vrouw van middelbare leeftijd. Mogelijk was zij een invloedrijke Romeinse moeder des huizes, een zogenaamde matrona. Zij heeft een harde, bijna als ontevreden te karakteriseren gezichtsuitdrukking die veroorzaakt wordt door de ingevallen wangen en de harde lijnen rond haar mond. Het gewaad, dat met diepe kettingplooien is uitgewerkt, is op de schouders vastgezet met knoopjes.

Romeinen | Relevante voorwerpen

Bezoek ons: