Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Karikatuur

Dit karikaturale hoofd van terracotta heeft een zeer verwrongen gezichtsuitdrukking. De kale schedel vertoont zwellingen en loopt te ver door naar achteren. De man heeft diepe rimpels in zijn voorhoofd. Aan de linkerkant vertrekt hij zijn gezicht in een rare, niet erg vrolijke grimas. Daardoor is het linkeroog half dichtgeknepen en zijn neus staat scheef. Zijn mond met dikke lippen is schuin omhoog getrokken. Zijn kin en het onderste gedeelte van de mond steken naar voren uit.

Het hoofd dateert uit de Romeinse keizertijd en is gemaakt in Klein-Azi. Het is in 1897 door het Rijksmuseum van Oudheden aangekocht in Smyrna (Turkije). Enkele beschadigingen zijn aangevuld en gerestaureerd.

In de Romeinse keizertijd waren kluchten bijzonder populair bij een groot deel van de bevolking. Deze mimen waren een mengeling van zang, dans en toneel, met vaak zeer boerse en grove onderwerpen. Vaste typen speelden een grote rol: de jaloerse echtgenoot, de brutale slaaf en de tafelschuimer. Aangezien de tekst een ondergeschikte rol speelde, kwam bij de mimen grote nadruk te liggen op de typering door middel van gebaren en gezichtsuitdrukking van het karakter.

Waarschijnlijk laat deze kop van terracotta een populair karakter uit de klucht zien: de parasiet, die bij elke grote maaltijd aanwezig is, altijd meeet en meedrinkt en zich door brutaliteit van een plaatsje aan de tafel verzekert, ondanks de beledigingen die hij moet incasseren.

Romeinen | Relevante voorwerpen

Bezoek ons: