Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Schaal van geslepen glas

Deze ovale schotel met een ovale standring is gemaakt van ontkleurd glas. Waar de glasmassa echter dik is, schemert de natuurlijke groenachtige glaskleur door. Van dit type bestaan meer exemplaren. Enkele ervan zijn via de kunsthandel in collecties terechtgekomen, zoals dit exemplaar, dat afkomstig is uit de collectie Gildemeester. Twee andere zijn te voorschijn gekomen in Keulen. De schalen worden gedateerd in de 2de en 3de eeuw n.Chr.

Omdat van dit toch vrij zeldzame type twee exemplaren te Keulen zijn gevonden en in deze stad vanaf de 2de eeuw n.Chr. ontkleurd glas werd geproduceerd, ligt het voor de hand Keulen te noemen als mogelijk productiecentrum van deze schalen.

De schalen zijn vervaardigd volgens een tijdrovend procd. Ze zijn voorgeblazen of voorgevormd tot een dikke ovale plaat en daarna uit deze plaat in de uiteindelijke vorm geslepen. De schalen imiteren zilveren en bronzen exemplaren. Er zijn ook imitaties bekend in aardewerk, van het befaamde luxe aardewerk terra sigillata. Dergelijke schalen zijn gebruikt, evenals de grote ronde borden voor het serveren van spijzen, met name vlees- en visgerechten.

Een serveerschaal van metaal met fijn uitgesneden handgrepen noemden de Romeinen een lanx. Een benaming die waarschijnlijk ook voor deze schalen vervaardigd van aardewerk of glas heeft dienst gedaan.

Romeinen | Relevante voorwerpen

Bezoek ons: