Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Twee glazen carchesia

Het kostbare vrijgeblazen glas uit de 1ste eeuw na Chr. imiteert nog vaak de bonte versiering van het vormgeperste glas uit de voorgaande Hellenistische periode. Een voorbeeld hiervan is het glas met bontgevlekt oppervlak. Om dit effect te bereiken werd het half uitgeblazen stuk, terwijl het nog aan de blaaspijp zat, gerold over een plaat met verschillend gekleurde glassnippers. Vervolgens werd het opnieuw verhit zodat de snippers in het oppervlak smolten en ten slotte werd het in de definitieve vorm uitgeblazen, zodat de snippers tot grote bonte vlekken uitgroeiden. De binnenkant van het aldus ontstane stuk behield de kernkleur, meestal donkerblauw.

Deze versiering is speciaal geschikt voor gesloten vormen zoals amforen. De monochrome binnenkant blijft dan onzichtbaar en het effect van de bonte buitenkant is optimaal. Maar ook open vormen, vooral drinkbekers, zijn in deze versieringstechniek uitgevoerd. Bij deze loopt meestal een witte band langs de buitenkant van de rand.

De techniek werd toegepast in glasateliers zowel in het westen als in het oosten van het Romeinse Rijk, zoals blijkt uit de geografische verspreiding van de teruggevonden exemplaren.

Deze beide drinkbekers, die aan het licht gekomen zouden zijn in Zuid-Rusland, behoren tot de oostelijke groep. Het amberkleurige stuk is in 1935 aangekocht van de Mnchense kunsthandelaar Von der Marwitz. Het bevond zich aan het begin van de 20ste eeuw in de verzameling Vogell en zou afkomstig uit Olbia. Het donkerblauwe stuk is in 1947 verworven van Galerie Bachstitz. Het bevond zich voordien in de verzameling Von Gans. Beide stukken zijn op de schouder voorzien van twee piepkleine oortjes en langs de rand van een witte band.

Deze bekervorm wordt soms betiteld als carchesium, een Griekse term. Dergelijke grote drinkbekers worden, afhankelijk van het uiterlijk, cantharus, kylix, scyphus of carchesium genoemd. Ze waren speciaal bedoeld voor gebruik bij gastmalen.

Romeinen | Relevante voorwerpen

Bezoek ons: