Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Twee Romeinse barnstenen mesheften

In n van de twee grafkisten met een uitzonderlijk rijke inhoud, die in 1920 te Heerlen werden aangetroffen, bevonden zich zeven voorwerpen van bewerkt barnsteen. Afgebeeld zijn twee platte mesheften, het ene is aan beide zijden uitgesneden in de vorm van een haas die uit het groen te voorschijn kruipt, het andere in de vorm van een grote sprinkhaan.

Dieren vormen een geliefd onderwerp in de Romeinse kunst en kunstnijverheid. Zij zijn bijvoorbeeld afgebeeld op wandschilderingen en mozaeken, in relif gedreven of gegoten in metaal, aangebracht op aardewerk, gevormd in terracotta en zelfs in steen gebeeldhouwd. Ze zijn weergegeven om hun herosche karakter, als gezel van een godheid, als jachtobject, als voedsel, als speelgoed of als huisdier.

Hazen zijn veelvuldig gebruikt in de Romeinse kunst als jachtobject of, in een later stadium, als voedsel. Insecten worden daarentegen slechts zelden afgebeeld en dan meestal als voedsel in de bek van vogels. De afbeelding van de sprinkhaan, duidelijk herkenbaar aan zijn gebogen poten, is zeer uitzonderlijk. De enige andere afbeelding van een sprinkhaan is op een wandschildering uit Herculaneum. Hier is een sprinkhaan te zien als koetsier op een wagen, voortgetrokken door een papegaai.

Behalve de barnstenen voorwerpen bevatte het graf een gouden ring met een gesneden steen, een halsketting met schakels van gouddraad en vijftien gouden kraaltjes, twee glazen flessen en overblijfselen van schildpadbeslag, dat gediend heeft ter versiering van een houten kistje. Ten slotte bevatte de kist een eenvoudig aardewerken lampje, dat het graf met zekerheid in de 2de eeuw n.Chr. dateert.

Romeinen | Relevante voorwerpen

Bezoek ons: