Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Vrijgeblazen, onversierd glas

Wanneer glas eenmaal vrij geblazen wordt, zijn de mogelijkheden op het gebied van vormen en afmetingen meteen vele malen groter geworden. De veel snellere productieprocessen laten de prijs zakken. Strabo, een Romeinse auteur uit de 1ste eeuw na Chr., meldt dat in zijn tijd in Rome al voor n as (dat is omgerekend ongeveer vier gulden) een glazen beker te koop is. Glas wordt dus al snel een algemeen gebruiksartikel.

Hoewel de glasblazer in die tijd nog vaak een voorkeur heeft voor de traditionele bonte, ondoorzichtige kleuren, zien we dan ook veel vaatwerk in de natuurlijke, blauw-groenachtige glaskleur. Vooral het huishoudglas, zoals de eenvoudige parfum- en balsemflesjes, de grote vierkante en ronde flessen en de voorraadpotten, wordt gemaakt van dit glas. Scherven hiervan treft men in meer of mindere mate aan op alle Romeinse vindplaatsen, van Londen tot Trabzon aan de Zwarte Zee.

Het ontkleuren van glas wordt in deze tijd ook al toegepast. De kelk en het balsamarium met zwanehals zijn ontkleurd, maar op de plaatsen waar de glasmassa dik is, zien we toch de natuurlijke glaskleur doorschemeren. De herkomst van beide stukken is onbekend.

Het balsamarium met zwanenhals behoort tot een groep balsamaria die min of meer op vogels lijken. De meest natuurgetrouwe imitaties zijn geblazen in heldere kleuren en stammen uit Noord-Italische ateliers. Deze vogels zijn geblazen uit een holle staaf glas die aan het uiteinde van de staart werd dichtgesmolten nadat de inhoud erin gestopt was. De inhoud kon men er alleen uithalen door de staartpunt af te breken. Bij dit exemplaar werd de zwanenhals waarschijnlijk afgesloten met een stopje. Het stuk is bovendien op de normale manier van een klompje glas geblazen. Vergelijkbare exemplaren zijn gevonden in het oostelijk deel van het Middellandse Zeegebied. Ze worden gedateerd in de 1ste en 2de eeuw na Chr.

De kelk behoort tot het tafelservies. Hij diende hoogstwaarschijnlijk als drinkbeker. Vergelijkbare stukken komen uit het oostelijk deel van het Middellandse Zeegebied. Ze zijn te dateren in de 1ste eeuw na Chr. Soms zijn ze voorzien van ingeslepen lijnen, aangebracht door een roterend wieltje tegen het oppervlak te houden.

De glazen pot met M-vormige oren behoort tot een reeks glazen potten met een geprononceerde voet, een gladde, bolle buik en een min of meer uitstaande hals met of zonder rand. De grootte is variabel en de oren kunnen verschillende vormen hebben of zelfs ontbreken. Het type komt voor in de tweede helft van de 1ste eeuw en gedurende de gehele 2de eeuw. De pot diende in de eerste plaats als voorraadpot, maar had daarnaast een speciale functie: hij werd gebruikt als crematie-urn. De verbrande botten van de dode werden in de pot gestopt. Vaak werd de pot afgesloten met een glazen deksel en vervolgens werd hij in het graf geplaatst.

Potten van dit type komen voor in een gebied dat zich uitstrekt van Noord-Afrika via Itali tot in Zuid- en Noordoost Galli. Het is niet bekend waar de potten zijn vervaardigd. Dit exemplaar is uit de kunsthandel afkomstig. De herkomst zou Trier, in Noordoost Galli gelegen, zijn.

Romeinen | Relevante voorwerpen

Bezoek ons: