Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

An

An is het Sumerische woord voor hemel en tevens de naam van de god van de hemel. An is de schepper van hemel en aarde en de grote aanvoerder van de Sumerische goden. Sterker nog: hij is de vader van alle goden. In oude teksten wordt hij betiteld als koning van de goden, koning van de hemel en koning van alle landen. Hij deelt de bevelen uit en de andere goden hebben slechts te gehoorzamen.

An, de hemelgod, is getrouwd met Antu, de godin van de aarde. Samen vertegenwoordigen zij het universum. Uit het huwelijk komen de Anunnaki voort, de Kinderen van An, en de Asakku, zeven boosaardige demonen. Echter, als vader van alle goden heeft An vele nakomelingen (zo’n 80 in totaal), waaronder Enlil. Volgens een andere overlevering huwde An met Ishtar van Uruk, in feite zijn kleindochter, en maakte haar tot oppergodin.

De Sumerirs dachten dat de hemel in feite uit drie hemels bestond, de n boven op de ander. An bewoonde de bovenste hemel. Ans sterrenbeeld werd de Ware Herder van An genoemd en dat kennen wij nu nog als Boogschutter.

De voorwerpen | Relevante voorwerpen

Bezoek ons: