Bezoekersaantal gehalveerd door corona-beperkingen

Corona-beperkingen, een strikt maximaal aantal bezoekers per dag, een minimum aan publieksactiviteiten en noodgedwongen sluiting van drieënhalve maand maakten 2020 tot een lastig jaar voor het Rijksmuseum van Oudheden. Het bezoekersaantal halveerde van gemiddeld 200.000 in de afgelopen jaren tot ruim 92.000 in 2020.

Open en dicht

Bijna de helft daarvan bezocht het museum in het begin van het jaar, vóór de eerste sluiting van 13 maart, ten tijde van de wintertentoonstelling Cyprus. Na de heropening op 1 juni kende het museum naar omstandigheden een goede zomer. Maar het laatste kwartaal bleef mager, omdat het museum de deuren opnieuw moest sluiten in november en december.

Tentoonstellingen

Het voorgenomen grote internationale tentoonstellingsproject over de Romeinse keizer Domitianus moest noodgedwongen verzet worden naar oktober 2021. In plaats daarvan opende in het najaar de kindertentoonstelling Op zoek naar Toetanchamon. In Japan startte in september de uitgebreide tournee van de reizende RMO-tentoonstelling Egypt: Land of Discoveries. Die trok op de eerste locatie, het Aichi Prefectural Museum of Art in Nagoya, in drie maanden ruim 100.000 bezoekers. Land of Discoveries reist verder door Japan tot in 2022 .