Steun voor bouw museum in Libanon

Met steun van het Rijksmuseum van Oudheden wordt in Libanon gewerkt aan een nieuw archeologisch museum over de antieke stad Byblos, dat naar verwachting in het voorjaar van 2023 zijn deuren zal openen. Als locatie is gekozen voor het oude opgravingshuis van de Franse archeoloog Maurice Dunand, die tussen 1925 en 1975 de opgravingen van de stad leidde. Het huis ligt op de archeologische site in Byblos (Arabische naam: Jbeil), ten noorden van Beiroet: een groot park waar de resten van de oude stad te bewonderen zijn. Na een volledige renovatie worden de twee verdiepingen van het huis ingericht als museum.

Moeilijke onderneming

Libanon is een land met een ongekend rijke geschiedenis en met diverse UNESCO World Heritage sites, waaronder Byblos. De oude stad is het onderwerp van een grote tijdelijke tentoonstelling die het Rijksmuseum van Oudheden vanaf 14 oktober 2022 zal organiseren. Het rijke erfgoed van Byblos krijgt daarin alle aandacht die het verdient. Het Rijksmuseum van Oudheden steunt daarom de renovatie van het gebouw waarin het nieuwe museum wordt gehuisvest. Het is een onderneming die geen makkelijke opgave is, vanwege de verschillende economische, financiële en politieke crises van de afgelopen jaren in Libanon. Bovendien kwam daar de grote ontploffing in de haven van Beiroet in 2020 bovenop.

Realisatie

Het nieuwe museum over Byblos is mede mogelijk gemaakt door een financiële ondersteuning van het Rijksmuseum van Oudheden en wordt gerealiseerd door het Libanese Ministerie van Cultuur, de Directorate General of Antiquities en het daaronder vallende belangrijkste archeologische museum van Libanon: het Nationaal Museum in Beiroet.

Tentoonstelling over Byblos in 2022

In de Antieke steden-reeks van het Rijksmuseum van Oudheden ziet u tot en met 12 maart 2023 de tentoonstelling Byblos. ‘s Werelds oudste havenstad, met daarin een grote hoeveelheid bijzondere objecten uit o.a. Byblos. Byblos hoort eigenlijk thuis in het rijtje legendarische havensteden als Alexandrië, Rome of Venetië, maar is grotendeels onbekend bij de meeste mensen. Met deze eerste tentoonstelling ooit die geheel over Byblos gaat, komt daar ongetwijfeld verandering in.

Byblos museum

Het opgravingshuis vóór restauratie

Byblos museum

Het huis tijdens de verbouwing