Over oude Egyptenaren, het leven en de dood

Lara Weiss, conservator Egypte en Nubië, maakte voor haar onderzoeksproject The Walking Dead at Saqqara een audiotour door de Egyptische zalen van het Rijksmuseum van Oudheden. De audiorondleiding brengt u langs verschillende voorwerpen en vertelt in zes verhalen hoe de oude Egyptenaren omgingen met de dood.

Rituelen

Zo hoort u hoe de Egyptenaren het contact van de doden met de wereld van de levenden zagen: van vliegende ‘zielevogeltjes’ tot brieven aan overleden dierbaren en rituelen om levenskracht terug te winnen. In de audiotour staan de rituelen in de Egyptische dodenstad Sakkara centraal. Die beperken zich allerminst tot de dood, maar laten juist zien hoezeer de Egyptenaren het leven vierden – ook in het hiernamaals.

Downloaden of beluisteren

De audiotour is beschikbaar in het Nederlands, Engels en Arabisch. U kunt de audiotour met de bijgaande QR-code alvast bekijken op uw telefoon en meenemen naar het museum (Taal instellen via het vakje rechtsboven).

Het onderzoeksproject

Lara Weiss werkt sinds 2017 aan haar VIDI-onderzoeksproject The Walking Dead at Saqqara, toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Met een klein team bestudeert ze de betekenis van religieuze tradities voor mensen die in de oudheid in Egypte leefden. Zo onderzoeken ze hoe religie verandert door de tijd heen, en hoe de dodenstad Sakkara laat zien op welke manier de mensen ook in het dagelijkse leven gebruik maakten van deze oud-Egyptische begraafplaats.

Steun

De audiotour is mogelijk gemaakt door NWO (uit financiering van het onderzoeksproject The Walking Dead at Saqqara in Egypte), het Rijksmuseum van Oudheden en de Universiteit Leiden.

QR code Walking Dead

Reliëf van Merymery Walking Dead

Het reliëf van Merymery is een van de museumobjecten die in de audiotour worden besproken.