Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Opgravingsteam afgereisd naar Sakkara voor nieuw onderzoek

Medio maart 2017 is er weer een onderzoeksteam naar Egypte afgereisd, voor de jaarlijkse opgravingscampagne bij het dorp Sakkara. Het team bestaat uit diverse wetenschappers en staat onder leiding van dr. Maarten Raven, conservator van de Egyptische collectie van het Rijksmuseum van Oudheden en dr. Christian Greco, directeur van het Museo Egizio,Turijn.

Opgraving Sakkara

Afronden in het zuiden

De plannen voor dit jaar zijn om zo snel mogelijk het onderzoek in de zuidelijke sector van het opgravingsgebied af te ronden. Tijdens het seizoen 2015 zijn daar de resten van twee graven gevonden. Een daarvan is van een steenhouwer die Samut heette. Het andere is slechts een diepe grafschacht van een onbekende. Beide monumenten verdienen nog wat meer onderzoek, voordat het team stopt met dat deel van het grafveld.

Beginnen in het noorden

Ondertussen gaat het team een begin maken met het afgraven van een groot stuk langs de noordelijke grens van het opgravingsveld, ten noorden van de plek waar in de jaren 1980 het graf van Maya is gevonden. Het team hoopt dat het de lemen muren van een ander graf uit de periode van het Nieuwe Rijk kan onthullen – hopelijk in een betere conditie dan wat ze afgelopen jaren in het zuiden hebben gevonden. Dit onontgonnen gedeelte is bedekt met hopen zand en puin, dus het kan even duren voordat de onderzoekers iets concreets vinden.

Onderzoek sinds 1975

Al sinds 1975 voert het Rijksmuseum van Oudheden in Sakkara een opgravingsproject uit, waarbij elk jaar een aantal weken wordt gegraven en onderzoek gedaan. Samen met de nieuwe partner Museo Egizio uit Turijn zijn toen o.a. de ondergrondse grafkamers die eerder waren ontdekt, verder uitgegraven en onderzocht. Het onderzoeksproject in Sakkara wordt gefinancierd door het Rijksmuseum van Oudheden, het Museo EgizioLabrys Reizen, de Stichting Friends of Saqqara, het Cultuurfonds van de Nederlandse Ambassade in Caïro en enkele particulieren.

Bezoek ons: