Egypt, Land of Discoveries

Vanaf het voorjaar van 2020 organiseert het Rijksmuseum van Oudheden een reizende tentoonstelling in Japan, in samenwerking met het Japanse bedrijf Tokyo Shimbun. De tentoonstelling heet Egypt: Land of Discoveries en gaat over drie eeuwen ontdekkingen in Egypte. Land of Discoveries begint met de eerste grote wetenschappelijke expeditie door Napoleon. Verder komen ook de opgravingen van het Rijksmuseum van Oudheden in Egypte aan bod. Al sinds 1975 voert het museum onderzoek uit in de woestijn bij het dorpje Sakkara, zo’n dertig kilometer van Caïro.

Nieuw onderzoek naar mummies en mummiekisten

Een ander onderdeel van de reizende tentoonstelling geeft inzicht in de nieuwste technieken van onderzoek naar mummies, canopen en mummiekisten. Speciaal voor Land of Discoveries wordt een aantal mummies uit de collectie van het museum gescand met behulp van de modernste technologie. Daarnaast worden enkele mummiekisten onderzocht op houtsoort en schildertechnieken. Ook een grondige restauratie van deze kisten staat op het programma. In totaal omvat de expositie zo’n 270 objecten uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden.

Reizende tentoonstelling Japan

Egypt: Land of Discoveries zal tot en met 2022 in acht Japanse steden te zien zijn. Het concept van de tentoonstelling is gemaakt door het Rijksmuseum van Oudheden, in samenwerking met professor Tomoaki Nakano van Chubu University en de Tokyo Shimbun.

Reizende tentoonstelling Japan

Directeur Wim Weijland (rechts) en Chunichi Shimbun-president Oshima ondertekenen in Japan het contract voor de reizende tentoonstelling 'Egypt, Land of Discoveries'.