Groots vernieuwingsplan in samenwerking met Europese musea

Het wereldberoemde Egyptisch Museum in Caïro heeft voor een groots vernieuwingsplan de samenwerking gezocht met vijf grote Europese musea met Egyptische collecties, waaronder het Rijksmuseum van Oudheden. Doel is met de gezamenlijk expertise een masterplan te ontwerpen voor de transformatie van gebouw, tentoonstellingen, publieksaanbod, collectiebeheer en onderzoek. Daarmee wil het museum zich op de kaart zetten als modern (inter)nationaal centrum voor educatie, wetenschap en vermaak.

Belangrijkste collectie Egyptische oudheden ter wereld

Meer dan honderd jaar geleden werd het Egyptisch Museum in Caïro opgericht als een van de eerste speciaal gebouwde musea buiten Europa. Het herbergt de omvangrijkste en belangrijkste collectie Egyptische oudheden ter wereld. In het verleden heeft het museum weinig investeringen kunnen doen. Het gebouw en de presentaties zijn inmiddels verouderd, en de mogelijkheden voor tentoonstellingen en onderzoek kunnen niet optimaal worden benut. Om hier verandering in te brengen zoeken het Egyptische ministerie van Oudheden en het Egyptisch Museum nu de samenwerking met het Museo Egizio in Turijn, het British Museum (Londen), het Louvre (Parijs), het Ägyptisches Museum und Papyrussammlung (Berlijn), het Bundesamt für Bauwesen und Raumordnung (BBR, Duitsland), het Institut Français d’Archéologie Orientale (IFAO, Caïro) en het Istituto Centrale per l’Archeologia (ICA, Rome) en het Rijksmuseum van Oudheden.

Nieuwe tentoonstellingszalen

De samenwerking met de Europese musea staat onder leiding van het Museo Egizio in Turijn. Vooruitlopend op de uiteindelijke realisatie van het masterplan gaan de partners in 2019 en 2020 alvast de vier grote tentoonstellingszalen in Caïro vernieuwen. Het project wordt in deze eerste fase gefinancierd door de Europese Unie met € 3,1 miljoen.

Egyptisch Museum Cairo Nieuws uit Caïro

De gevel van het Egyptisch Museum in Caïro