Stem op het zwaard van Ommerschans

Ter gelegenheid van haar 140-jarig bestaan heeft de Vereniging Rembrandt een stemactie opgezet met de meest geliefde kunstwerken en objecten die zij sinds 1883 heeft helpen verzamelen voor Nederland. Het prehistorische zwaard van Ommerschans is de inzending van het Rijksmuseum van Oudheden. U kunt tot en met 4 oktober a.s. uw stem uitbrengen voor deze grote verjaardagsactie Meest geliefd sinds 1883. Het object of kunstwerk met de meeste stemmen staat straks op de Rembrandtkaart 2024, de pas waarmee haar leden vrije toegang hebben tot 125+ musea door heel Nederland.

Het zwaard van Ommerschans

Het Rijksmuseum van Oudheden heeft sinds juli 2017 een icoon van de Nederlandse archeologie in bezit: het 3500 jaar oude zwaard van Ommerschans. Het wapen behoort tot de zeldzaamste en meest bijzondere objecten uit de Nederlandse en Europese prehistorie. De aankoop van het zwaard van Ommerschans werd mogelijk gemaakt door, onder andere, een bijdrage van de Vereniging Rembrandt en het bijbehorende Nationaal Fonds Kunstbezit. Ook het Mondriaan Fonds, de VriendenLoterij en de vriendenvereniging RoMeO verleenden hun steun.

Zes reuzenzwaarden uit de bronstijd

Het bronzen zwaard is 68 centimeter lang en maakt deel uit van een groep van zes zeldzame ‘reuzenzwaarden’ uit de bronstijd (2000-800 voor Chr.). De wapens zijn niet geschikt om mee te vechten: daarvoor zijn ze te groot en te zwaar. Bovendien zijn ze niet geslepen. Het gaat om ceremoniële zwaarden, die wellicht zelfs als religieus voorwerp dienden. Ze moesten indruk maken door hun esthetische schoonheid en enorme formaat.

Zwaard van Ommerschans Vereniging Rembrandt

Het zwaard van Ommerschans