Week 1 en 2: 13 t/m 27 oktober 2018

Het archeologisch onderzoek in Tell Damiyah staat onder leiding van dr. Lucas Petit, conservator van de collectie oude Nabije Oosten van het Rijksmuseum van Oudheden, en prof. dr. Zeidan Kafafi, hoogleraar archeologie en president van de Yarmouk Universiteit. Na vooronderzoek in 2004 en 2005 ging het huidige onderzoeksproject van start in 2012. Na een jaar afwezigheid, is het team medio oktober 2018 naar Tell Damiyah vertrokken om de opgraving in Jordanië voort te zetten. De Nederlandse en Jordaanse wetenschappers zullen zich met name concentreren op de bewoningslagen onder het heiligdom. De verwachting is dat Tell Damiyah ook al eerder in de IJzertijd een religieuze rol speelde.

Hulp van specialisten

Bijzonder dit seizoen is de aanwezigheid van een aantal specialisten. Zo zal dr. Dennis Braekmans van het Cranfield Forensic Institute XRF-onderzoek uitvoeren. Met behulp van röntgenstraling zal hij de elementaire samenstelling van voorwerpen en grondlagen bepalen om zo de exacte herkomst te herleiden. Daarnaast zal dr. Jeanette Boertien onderzoek doen naar textielproductie op Tell Damiyah, en Erwin Kanters van het bedrijf Miniyours kijken wat 3D scanning kan betekenen voor archeologisch veldwerk.

Wachten

Het verslag van de eerste en tweede week van de opgravingscampagne 2018 op de heuvel van Tell Damiyah in Jordanië, geschreven door Lucas Petit, opgravingsleider en conservator van het Rijksmuseum van Oudheden:

“De eerste week is traditioneel een week van wachten. Zoals ieder jaar bezitten we wel een opgravingsvergunning van het departement van oudheden maar nog geen toestemming van het leger om op hun grondgebied te graven. Het afleveren van de namen van de teamleden en kopietjes van hun ID’s bij het leger is dus het eerste wat gedaan moest worden. Omdat de commandant dit jaar nieuw was, duurde het iets langer dan normaal. Maar na twee dagen, dus op dinsdag 23 oktober, konden we dan beginnen.

Beginnen met een zandstorm

De eerste twee dagen hadden we nodig om de squares weer vrij te leggen. We werken in dezelfde opgravingsputten als in 2015 en 2016. Ter bescherming zijn ze in 2016 weer opgevuld. De grond moet er nu dus weer uit, rond anderhalve meter. Na een klein verkoelend regenbuitje afgelopen zondag was het ook weer heel warm geworden. Rond 11 uur was het 36 graden en zeker voor de eerste dag was dat even wennen. Gisteren (25 oktober) kon dan eindelijk worden gegraven. De squares zagen er prachtig uit en alle niet-zieken konden niet wachten om te beginnen. Maar de vreugde was van korte duur, want een zandstorm gooide roet in het eten. Niet veel later kwam ook de regen en was verder graven die dag onmogelijk.”

Damiyah 2018 week 2 Opgraving Jordanië Tell Damiyah

Start van het opgravingsseizoen 2018

Damiyah 2018 week 2 Opgraving Jordanië Tell Damiyah

De Jordaanse studente Sanaa tekent een topplan