Fotowedstrijd levert meer dan 100 inzendingen op

Tijdens de meivakantie zijn er vele strandvondsten gezocht, gevonden en gefotografeerd! In het kader van de tijdelijke tentoonstelling Doggerland riep het Rijksmuseum van Oudheden jong en oud op om tijdens de meivakantie op de stranden van onze Noordzee op zoek te gaan naar bijzondere vondsten. En dat leverde een volle mailbox op met 173 mooie, gekke, en vooral bijzondere strandvondst-foto’s.

De deskundige jury, bestaande uit Dick Mol, Linda Dielemans en Hester Loeff, kreeg de lastige taak om uit alle inzendingen vier winnaars te selecteren binnen de twee categorieën ‘mooiste’ en ‘raarste’ strandvondst. Eén van deze vier winnaars geven we de hoofdprijs voor de meest bijzondere inzending, en die winnaar is Robin Vlek. “Want als je op het strand naar fossielen en stenen werktuigen zoekt, dan kan je alleen maar dromen van een topvondst, iets dat meteen te herkennen is. Dit fraai, door onze voorouders bewerkt vuurstenen artefact, is zo’n topvondst! Zo schitterend bewaard. Dat hoort gerekend te worden tot de schatten van de Maasvlakte!”

Vuursteen, touw, mammoetslagtand en een verloren schoen

Voor de Jury is de strandvondst-foto van Robin duidelijk degene die er met de hoofdprijs vandoor gaat. “De compositie van de foto op het strand wekt de indruk alsof de vondst net is schoongespoeld door de zee. De mooie belichting toont de glans van het voorwerp (patina) waardoor direct te herkennen is dat het om een echt oud voorwerp gaat: een Mesolithische kernbijl. Gefeliciteerd met deze schitterende vondst!”

De hoofdprijs bestaat uit een privérondleiding voor 4 personen door de tentoonstelling ‘Doggerland: Verdwenen wereld in de Noordzee’ en het bijbehorende publieksboek. De overige winnaars krijgen een prijzenpakket toegestuurd.

Ook de andere drie winnaars kunnen op een lovende beoordeling van hun strandvondst-foto rekenen. Hieronder zijn de 4 prijswinnende vondsten te bekijken, voorzien van het commentaar van de jury.

Categorie ‘mooiste strandvondst’ en hoofdprijswinnaar (volwassene): Robin Vlek

Categorie ‘mooiste strandvondst’ (kind): Tom van der Lee, 15 jaar

Categorie ‘raarste strandvondst’ (volwassene): Wim Smit

Categorie ‘raarste strandvondst’ (kind): Jasmin Meisel, 6 jaar

Winnaars volwassenen

  • Categorie mooiste strandvondst: Robin Vlek (hoofdprijswinnaar)

De jury over deze foto: “Als je op het strand naar fossielen en stenenwerktuigen zoekt dan kan je alleen maar dromen van een topvondst, iets dat meteen te herkennen is. Dit fraai, door onze voorouders bewerkt vuurstenen artefact, is zo’n topvondst! Zo schitterend bewaard. Dat hoort gerekend te worden tot de schatten van de Maasvlakte! Voor de Jury is dit duidelijk de vondst die er met de hoofdprijs vandoor gaat. De compositie van de foto op het strand wekt de indruk alsof de vondst net is schoongespoeld door de zee. De mooie belichting toont de glans van het voorwerp (patina) waardoor direct te herkennen is dat het om een echt oud voorwerp gaat: een Mesolithische kernbijl. Gefeliciteerd met deze schitterende vondst!”

  • Categorie raarste strandvondst: Wim Smit

De jury over deze foto: “Deze fotowedstrijd herinnert ons dat je op het strand écht van alles kan vinden. Niet alleen artefacten van Neanderthalers en onze vroege voorouders, maar ook van de moderne mens. De vondst van Wim is hier een mooi voorbeeld van. Daarnaast is het gaaf om te zien hoe de natuur menselijke maaksels overneemt. En van wie zou die schoen geweest zijn? Hoe lang geleden is hij verloren? Leuk om daarover na te denken.”

Winnaars kinderen

  • Categorie mooiste strandvondst: Tom van der Lee (15 jaar) en vader Erwin

De jury over deze foto: “De Noordzee was ooit het paradijs van de mammoeten. Hun resten liggen in de zeebodem begraven. Het zand dat gebruikt is voor de aanleg van Maasvlakte twee werd van die zeebodem opgebaggerd, inclusief de overblijfselen van mammoeten. En dan vind jij zo maar een groot stuk van een mammoetslagtand! Zo’n slagtand is toch wel een ultieme Doggerlandvondst!”

  • Categorie raarste strandvondst: Jasmin Meisel (6 jaar)

De jury over deze foto: “De energie van deze foto vindt de jury heerlijk: De foto is op het strand genomen, op de achtergrond zien we andere zoekers, en het toont aan dat er in iedereen een kleine Indiana Jones schuilt. Jasmin laat zien dat alles wat op het strand aanspoelt interessant kan zijn, als je maar je fantasie gebruikt. Ze houdt in haar handen een afgerafeld stuk touw van een scheepstuig vast en gebruikt het hier als borstel om weer een andere strandvondst schoon te maken; slim!”

Het Rijksmuseum van Oudheden bedankt iedereen die aan de wedstrijd heeft deelgenomen voor hun prachtige foto’s. Hieronder zijn alle inzendingen te bekijken.

Tip: Staat uw inzending er niet bij? Refresh dan de pagina. Zo worden er nieuwe vondsten geladen en getoond.