Zilveren ring van duizend jaar oud

De collectie Nederland Middeleeuwen van het Rijksmuseum van Oudheden is een Vikingring rijker. Het gaat om een zilveren ring uit de tiende eeuw. Waarschijnlijk is deze ring als hanger gedragen, bijvoorbeeld aan een leren koordje om de hals. Daarop wijzen ook de slijtsporen van juist het dunne deel van de ring. Vikingen droegen als sieraad ook miniatuurversies van andere belangrijke bezittingen, zoals zwaarden en bijlen. De ring werd gevonden in een maisveld bij Hoogwoud, in de kop van Noord-Holland.

Staafje zilver met filigraan

De ring is gevormd uit een staafje zilver met een gedraaide groef. Daarin loopt een fijn draadje filigraan (een draad die uit kleine bolletjes bestaat), waardoor het lijkt alsof het sieraad gevlochten is. Op één plek is de ring wat dunner en daar komt het vlechtwerk samen. Met een doorsnede van vijfentwintig millimeter is de ring erg groot om aan een vinger te dragen. Vermoedelijk is het een miniatuurversie van de dikke, gedraaide halsringen die uit Scandinavië bekend zijn.

Ringen van zilver en goud

Vanaf de negende eeuw was Noord-Holland voor Vikingen uit Scandinavië een uitvalsbasis voor plundertochten naar verder landinwaarts gelegen steden. Waarschijnlijk heeft een Viking het sieraad verloren tijdens zijn verblijf hier. Soortgelijke zilveren ringen zijn gevonden in Engeland. De nieuwe ring lijkt erg op een gouden Vikingring die in Friesland is gevonden en deel uitmaakt van de collectie van het Fries Museum.

Vrij zeldzame vondst

Het sieraad werd gevonden op eerste kerstdag 2019 met  behulp van een metaaldetector. Het museum heeft de ring gekocht van de vinder. Door deze aankoop is de Vikingring uit Hoogwoud onderdeel geworden van de Rijkscollectie en kan er verder onderzoek naar worden gedaan. Vondsten uit de tiende en elfde eeuw zijn in Nederland vrij zeldzaam. Het Rijksmuseum van Oudheden heeft een tentoonstelling over deze onbekende periode in voorbereiding. Over een aantal jaren zal de ring daarin te zien zijn.

In onderstaande video laat conservator Annemarieke Willemsen u de bijzondere aanwinst zien.

Zilveren Vikingring: nieuwe collectieaanwinst Rijksmuseum van Oudheden

Vikingring Hoogwoud