Wie waren wij? Mummies, mensen achter de windselen

Tijdens deze interactieve rondleiding maken studenten kennis met de mummies in het Rijksmuseum van Oudheden. Wie waren de mensen achter de windselen? Waarom koos men voor mummificatie? Hoe wilden de oude Egyptenaren herinnerd worden na de dood? En hoe beleefden ze hun geloof? De museumdocent gaat tegelijkertijd in gesprek met de studenten over wat deze thema’s voor hen betekenen. Hoe laten zij zichzelf aan de wereld zien? Wat zijn voor hen belangrijke tradities of gewoontes? En wat vinden ze er eigenlijk van dat in het museum de lichamen van echte mensen te zien zijn?

De oudheid en nu

Door de museumobjecten op interactieve wijze samen met de studenten te bekijken, laat de museumdocent zien dat het verleden van de oude Egyptenaren veel raakvlakken heeft met het heden. Niet alleen maken de studenten kennis met de mensen uit de oudheid, maar ze ervaren ook hoe zij ons iets kunnen vertellen over onszelf.

Ontwikkeld voor én met mbo-studenten

Deze interactieve rondleiding is specifiek ontwikkeld voor mbo-studenten, in nauwe samenwerking met docenten en studenten zelf. Het programma sluit aan bij de opleidingen en de belevingswereld van de studenten en wordt begeleid door ervaren museumdocenten. Tijdens een rondleiding stemt de museumdocent zijn of haar verhaal af op het niveau van de groep. Vooral zelf aan de slag gaan en ontdekken, maar ook goed kijken, kritisch denken en samenwerken staan centraal. De flexibiliteit van de museumdocent biedt daarnaast voldoende ruimte voor vragen en gesprekken vanuit de interesses en het enthousiasme van de studenten zelf.

Burgerschap in het museum

De interactieve rondleiding sluit aan bij het vak burgerschap, specifiek de sociaal-maatschappelijke dimensie, en behandelt onder andere de thema’s identiteit, religie, cultuur en traditie. Het programma is daarnaast gericht op het trainen van de 21ste-eeuwse vaardigheden, zoals kritische denkvaardigheden.

Doelgroep

Alle niveaus en leerjaren van het mbo

Duur

75 minuten

Kosten

Een bezoek aan het Rijksmuseum van Oudheden is gratis voor klassen uit het middelbaar beroepsonderwijs.

Reserveren

We verzoeken per 15 studenten minimaal één begeleider mee te nemen. Meer begeleiders zijn uiteraard welkom. De begeleiders krijgen in het museum een actief ondersteunende rol: licht hen hier van tevoren over in.

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Probeer het museum gratis uit!

Wil je vooraf bekijken of het Rijksmuseum van Oudheden iets voor jouw klas is? Dat kan! Als je de bon onderaan de pagina print en inlevert bij de kassa van het museum ontvang je een gratis entreebewijs. Bij online reserveren kun je hiervoor de optie ‘Ticketkeuze > Overige kortingskaarten’ kiezen. Let op: neem de geprinte bon mee op de dag van je bezoek. (De bon is geldig t/m 31 augustus 2024.)

Interactieve rondleiding burgerschap Egypte