Van ruilhandel tot bitcoin

Tijdens deze interactieve rondleiding maken studenten kennis met de handelswereld van de Romeinen. Hoe betaalde men voor dingen in Nederland toen de Romeinen er de baas werden? Waren er toe ook A-merken en modetrends? Kon je ook producten uit het buitenland verkrijgen? En wat kostte dat dan? Wat verdiende een gemiddelde burger ongeveer? De museumdocent gaat tegelijkertijd in gesprek met de studenten over wat deze thema’s voor hen betekenen. Wat zijn de gevolgen van inflatie voor hen? Betalen ze al belasting? Hebben ze wel eens een schuld gehad? En zijn ze bezig met duurzaamheid?

De oudheid en nu

Door de museumobjecten op interactieve wijze samen met de studenten te bekijken, laat de museumdocent zien dat het verleden van de Romeinen veel raakvlakken heeft met het heden. Niet alleen maken de studenten kennis met de mensen uit de oudheid, maar ze ervaren ook hoe zij ons iets kunnen vertellen over onszelf.

Ontwikkeld voor én met mbo-studenten

Deze interactieve rondleiding is specifiek ontwikkeld voor mbo-studenten, in nauwe samenwerking met docenten en studenten zelf. Het programma sluit aan bij de opleidingen en de belevingswereld van de studenten en wordt begeleid door ervaren museumdocenten. Tijdens een rondleiding stemt de museumdocent zijn of haar verhaal af op het niveau van de groep. Vooral zelf aan de slag gaan en ontdekken, maar ook goed kijken, kritisch denken en samenwerken staan centraal. De flexibiliteit van de museumdocent biedt daarnaast voldoende ruimte voor vragen en gesprekken vanuit de interesses en het enthousiasme van de studenten zelf.

Burgerschap in het museum

De interactieve rondleiding sluit aan bij het vak burgerschap, specifiek de economische dimensie, en behandelt onder andere de thema’s geld, arbeid, schuld, produceren en consumeren. Het programma is daarnaast gericht op het trainen van de 21ste-eeuwse vaardigheden, zoals kritische denkvaardigheden.

Doelgroep

Alle niveaus en leerjaren van het mbo

Duur

75 minuten

Kosten

Een bezoek aan het Rijksmuseum van Oudheden is gratis voor klassen uit het middelbaar beroepsonderwijs.

Reserveren

  • We ontvangen schoolklassen in het museum van maandag t/m vrijdag, om 9.00, 11.00, 13.00 of 15.00 uur.
  • Bezoek je het museum met één klas? Reserveer deze rondleiding dan online:
    -maak een reservering voor de interactieve rondleiding Romeinen voor 1 t/m 15 studenten
    -maak een reservering voor de interactieve rondleiding Romeinen voor 16 t/m 30 studenten
  • Reserveer je voor meerdere klassen? Bel of mail ons dan: 071 – 5163 163 of .

We verzoeken per 15 studenten minimaal één begeleider mee te nemen. Meer begeleiders zijn uiteraard welkom. De begeleiders krijgen in het museum een actief ondersteunende rol: licht hen hier van tevoren over in.

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Probeer het museum gratis uit!

Wil je vooraf bekijken of het Rijksmuseum van Oudheden iets voor jouw klas is? Dat kan! Als je de bon onderaan de pagina print en inlevert bij de kassa van het museum ontvang je een gratis entreebewijs. Bij online reserveren kun je hiervoor de optie ‘Ticketkeuze > Overige kortingskaarten’ kiezen. Let op: neem de geprinte bon mee op de dag van je bezoek. (De bon is geldig t/m 31 augustus 2024.)

Interactieve rondleiding burgerschap Romeinen studenten