Lesbrief

Het verhaal van Doggerland begint in de periode van de ijstijden, toen de bodem van de Noordzee meestal droog stond. In een uitgestrekt en vruchtbaar land leefden mammoeten, wolharige neushoorns, reuzenherten, Neanderthalers en de eerste moderne mensen. Uiteindelijk werd zo’n achtduizend jaar geleden die prehistorische wereld overspoeld door het stijgende zeewater. In deze lesbrief gaan je leerlingen mee terug in de tijd, tot ongeveer een miljoen jaar geleden. De les is ideaal als toevoeging op geschiedenislessen binnen het eerste tijdvak: Jagers en boeren.

Tentoonstelling Doggerland

Deze lesbrief is ontwikkeld bij de tijdelijke tentoonstelling Doggerland (te zien t/m 31 oktober 2021) in het Rijksmuseum van Oudheden. Doel van deze lesbrief is om leerlingen kennis te laten maken met de grootste prehistorische archeologische vindplaats van Europa.

Voor wie?

Bovenbouw basisonderwijs (groep 5 t/m 8)

Gratis downloaden

Lesbrief, digibordles en werkblad kun je gratis downloaden (zie onderaan deze pagina).

Deel je ervaringen met ons!

Heb je deze les gebruikt in je klas? Wij willen graag weten wat je ervan vond. Deel je ervaringen, tips of opmerkingen met ons: . Alvast hartelijk dank!

Achtergrondinformatie en suggesties

De achtergrondinformatie in de lesbrief helpt je om het verhaal aan de leerlingen te vertellen. Het boek Onder de golven van Linda Dielemans is een mooie aanvulling op de les. Naast achtergrondinformatie krijg je ook enkele suggesties om verder met Doggerland en archeologie in de klas aan de slag te gaan.

Het complete pakket bestaat uit:

  • Een digibordles (PowerPoint)
  • De lesbrief voor de leerkracht met achtergrondinformatie bij de digibordles, antwoorden op de vragen van het werkblad en suggesties om verder met Doggerland en archeologie in de klas aan de slag te gaan
  • Een werkblad met vragen en opdrachten voor de leerlingen

Uiteraard kun je alles naar eigen inzicht gebruiken.

Contact

heb je vragen over het lesmateriaal? Neem dan contact op met de afdeling Educatie: mail naar  of bel 071 – 5163 127.

Andere lesbrief voor groep 5 t/m 8

Kijk naar het online mini-college van kinderboekenschrijfster Linda Dielemans en museumconservator Luc Amkreutz over Doggerland (duur: 16 minuten)

Doggerland campagnebeeld