Voor een projectweek over de Vikingen in Nederland

Vikingen als woeste krijgers uit Scandinavië: dat is een onderwerp dat veel kinderen aanspreekt. Maar de Vikingen waren meer dan dat: zeelieden, handelaars en avonturiers. Ze reisden in de vroege Middeleeuwen met hun schepen over zeeën en rivieren naar het zuiden, oosten en westen. En zo kwamen ze ook in Nederland terecht. Dit gratis pakket voor het primair onderwijs kunnen scholen gebruiken voor een projectweek over de Vikingen.

Van mythes tot scheepvaart

Het kant-en-klare pakket voor in de klas kun je inzetten voor groep 1 t/m 8. Het biedt achtergrondinformatie, ideeën voor les-activiteiten en afbeeldingen die je kunnen helpen bij het vormgeven van zo’n projectweek. Ook bevat het een uitgebreide docentenhandleiding, suggesties voor een planning en de inbedding in het curriculum. Het pakket bestaat uit vijf afgeronde thema’s: Noordse verhalen & wereldbeeld, strijd, Vikingsamenlevingen, schepen & scheepvaart en de Vikingcultuur.

  • doel: kennismaken met de cultuur van de Vikingen en het bieden van een genuanceerd beeld
  • voor wie: alle groepen
  • prijs: gratis

Deel je ervaringen met ons!

Heb je het pakket gebruikt in je klas of met de hele school? Wij willen graag weten wat je ervan vond. Deel je ervaringen, tips of opmerkingen met ons: . Alvast hartelijk dank!

Museum bezoeken

Het Rijksmuseum van Oudheden met je klas bezoeken? We bieden de museumles Tureluurtje Archeologie van Nederland voor groep 3-4 en de museumles Archeoloog in een uur voor groep 5-8.

Pakket downloaden

Onderaan deze pagina kun je het complete pakket downloaden. Het bestaat uit een pdf-bestand met het de informatieve teksten en opdrachten, een pdf-bestand met de bijlagen bij de opdrachten en zes PowerPoint-bestanden (bij de inleiding en voor iedere werkdag een PowerPoint-presentatie). Als je problemen hebt met downloaden of het pakket liever per post wilt ontvangen, bel dan met de Servicedesk van het museum: 071 – 5163 163.

Projectweekpakket Vikingen Schoolplaat Becx

‘Vikingen in Dorestad’, tekening van Paul Becx (2008). De Vikingen kwamen rond 800 vooral naar Dorestad om te handelen.

Projectweekpakket Vikingen Vikingschat Wieringen

De zilveren Vikingschat die op Wieringen is gevonden.