Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

De examenworkshops sluiten aan bij de teksten die de leerlingen lezen voor de eindexamens Grieks en Latijn. In het Kabinet der Klassieken voeren leerlingen in groepjes uitdagende onderzoeken uit in relatie tot een van beide pensa. Aan de hand van diverse bronnen trekken ze hun eigen conclusies over de aangeleverde onderzoeksvragen. Kritisch kijken, kritisch denken en scherp analyseren: dit zijn de vaardigheden die het museum de leerlingen aanreikt om de teksten die ze gedurende hun examenjaar moeten lezen en vertalen eens op een andere manier te beschouwen.

Grieken Griekse zalen

Presenteren

Aan het eind van de workshops presenteren de leerlingen hun onderzoeksresultaten aan elkaar. Op deze manier krijgen de examenteksten een (materiële) context en komt de wereld achter tekst en auteur(s) tot leven. De workshops worden afgewisseld met korte, plenaire rondleidingen. Het volledige programma staat onder leiding van een ervaren museumdocent.

Grieks

Uw leerlingen gaan dit schooljaar de diepte in met Herodotos. Op uitdagende, thematische wijze doen ze in groepsverband onderzoek naar diverse thema’s die aansluiten bij het pensum en de te behandelen thema’s in het examenjaar. Ga met Herodotos als dankbare gids door het museum!

Latijn

De verhalen van Ovidius vormen het examenpensum Latijn voor dit schooljaar. Hoe kunnen we die vatten in de materiële cultuur die we zo graag koesteren in het museum? Een gezamenlijke rondleiding, met een hoge mate van interactie, discussies, afgewisseld door uitdagende opdrachten en korte onderzoeken door de leerlingen, levert een unieke en inspirerende verdiepingstocht op in het museum.

Kabinet der Klassieken

Het Rijksmuseum van Oudheden heeft een uniek klaslokaal in gebruik: het Kabinet der Klassieken. Dit mooiste klaslokaal van Nederland zetelt in monumentaal pand aan het Rapenburg, pal naast het museumgebouw. Het wordt aangekleed met prachtige Griekse en Romeinse objecten en gipsen afgietsels. Met de bronnen binnen handbereik is een workshop in het Kabinet der Klassieken voor zowel leerling als docent een onvergetelijke ervaring.

Overige workshops

Behalve de Examenworkshops, kunt u nog twee andere workshops boeken in het Kabinet der Klassieken:

Voor wie?

6 gymnasium

Kosten

€ 75 per workshop (max. 30 leerlingen)
Het is ook mogelijk om te betalen met de Cultuurkaart

Duur

7 kwartier

Doel

Verlevendigen van de examenteksten en er een (materiële) context aan geven. Leerlingen leren bronnen bekritiseren, selecteren en in te zetten voor eigen onderzoek.

Reserveren

Probeer het museum gratis uit!

Wilt u vooraf bekijken of het Rijksmuseum van Oudheden iets voor uw groep is? Dat kan! Als u onderstaande bon voor gratis entree print en inlevert bij de kassa van het museum ontvangt u een gratis entreebewijs voor het museum. (De bon is geldig t/m 31 augustus 2019)

Bezoek ons: