Grieks en Latijn

Voor wie?

Examenklassen gymnasium

Wat kunt u verwachten?

De examenworkshops sluiten aan bij de teksten en thema’s van de eindexamens Grieks en Latijn. In het museum voeren de leerlingen in groepen een uitdagende opdracht uit. Aan de hand van diverse bronnen gaan ze een eigen tentoonstelling samenstellen over hun examenpensum, met voorwerpen uit de collectie van het museum. Ze oefenen zodoende om kritisch te kijken en te denken, verschillende perspectieven te verkennen, en scherp te analyseren. Bovendien kijken ze op een andere manier naar de teksten die in het examenjaar worden gelezen en vertaald.

Grieks

Uw leerlingen gaan in het examenjaar 2023-2024 aan de slag met Plato. Op uitdagende wijze gaan ze aan de slag met voorwerpen, thema’s en personen die aansluiten bij het examenpensum.

Latijn

Livius staat in het examenjaar 2023-2024 centraal bij Latijn. Op basis van verschillende bronnen is het aan de leerlingen om een eigen mini-tentoonstelling samen te stellen met voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden. Dit leidt tot een unieke en inspirerende verdiepingstocht in het museum.

Doelen

 • leerlingen laten inzien dat de (pensum)teksten uit de lespraktijk op een zinvolle manier aan concrete objecten, en actuele maatschappelijke en museale thema’s gekoppeld kunnen worden
 • leerlingen laten oefenen met kritisch kijken en denken, toegepast op (tastbare) bronnen uit het verleden
 • leerlingen ervaring op laten doen met kritisch (primair) bronnenonderzoek in een museale omgeving

Methode

Het Rijksmuseum van Oudheden biedt al twaalf jaar educatieve programma’s aan bij de examenpensa Grieks en Latijn. In de afgelopen jaren hebben we op verschillende manieren leerlingen op unieke wijze uitgedaagd om de pensumteksten, de voorwerpen uit het museum en de actualiteit met elkaar te verbinden. Verdieping en verrijking staan voor ons centraal tijdens de examenworkshops. Vanaf dit schooljaar bieden we de workshops weer in een nieuwe vorm aan. De examenworkshops vormen geen klassieke examentraining en beogen dat ook niet te zijn: het is een verdiepende aanvulling op de lespraktijk en een verrijking van de stof uit de examenmethodes.

Duur

75 minuten

Kosten

Een bezoek aan het Rijksmuseum van Oudheden is gratis voor schoolklassen uit het voortgezet onderwijs.

Reserveren

 • We ontvangen schoolklassen in het museum voor de examenworkshops op woensdag en vrijdag, om 9.00, 11.00, 13.00 of 15.00 uur. Wilt u op een andere dag komen? Bel of mail ons dan: 071 –-5163 163 of .
 • Bezoekt u het museum met één klas? Reserveer deze workshop dan online:
  -maak een reservering voor de examenworkshop Grieks
  -maak een reservering voor de examenworkshop Latijn
 • Reserveert u voor meerdere klassen? Bel of mail ons dan: 071 – 5163 163 of .

Voorbereiden

 • 6 groepen maken (nummeren)
 • Met de klas bespreken:
  -Wat gaan we doen?
  -Waarom gaan we dat doen? (betekenis geven)
  -Wat willen we bereiken? (docent(en) en leerlingen)

Meer informatie:

Probeer het museum gratis uit!

Wilt u vooraf bekijken of het Rijksmuseum van Oudheden iets voor uw klas is? Dat kan! Als u de bon onderaan de pagina print en inlevert bij de kassa van het museum ontvangt u een gratis entreebewijs. Bij online reserveren kunt u hiervoor de optie ‘Ticketkeuze > Overige kortingskaarten’ kiezen. Let op: neem de geprinte bon mee op de dag van uw bezoek. (De bon is geldig t/m 31 augustus 2024.)

VO Grieken Examenworkshops