Hulp bij je profielwerkstuk

In ons museum vind je niet alleen schitterende objecten en spannende verhalen, maar ook een bibliotheek boordevol informatie over de oudheid. Op deze pagina helpen we je graag een stuk op weg met het maken van je profielwerkstuk.

Thema’s en onderwerpen

Download hieronder de pdf Profielwerkstukken. In dit digitale boekje vind je verschillende thema’s uit de oudheid. Onder ieder thema hangen diverse subthema’s. In de museumbibliotheek is veel informatie te vinden over deze onderwerpen. We hebben alvast een aantal boektitels opgezocht waarmee je zelf uitgebreid onderzoek kan doen. Daarnaast hebben we mooie bijpassende objecten uit de collectie van het museum geselecteerd, die je als inspiratie of als bron kan gebruiken bij je profielwerkstuk. Veel succes!

De bibliotheek bezoeken

Als je voor je profielwerkstuk meer wil weten over een onderwerp uit de oudheid kun je langskomen in de wetenschappelijke bibliotheek van het museum. Geef je komst van tevoren door aan onze medewerkers van de bibliotheek, zij helpen je graag verder. Stuur een e-mail () met daarin je wensen; de boeken worden dan zo snel mogelijk voor je klaargelegd. In de bibliotheek staan ruim 25.000 boeken en tijdschriften over de Romeinen, Grieken, Egyptenaren, het oude Nabije Oosten en Nederland in de prehistorie en Middeleeuwen.

Toegang tot en gebruik van de bibliotheek zijn gratis. Omdat veel boeken kostbaar of zeldzaam zijn, mogen bezoekers ze helaas niet mee naar huis nemen. In de bibliotheek zijn een leestafel, kopieer- en scanapparaat en laptopaansluitingen aanwezig.

Interview

Ben je op zoek naar een expert voor een interview? Wellicht kan je terecht bij het Rijksmuseum van Oudheden. Vul onderstaand formulier in om in contact te komen met een expert en een afspraak te maken voor je interview. Om een interview voor je profielwerkstuk aan te vragen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Het profielwerkstuk sluit aan bij de één van de thema’s van het museum.
  • Er is al vooronderzoek verricht. Het interview dient als verdieping van opgedane kennis, niet om kennis op te doen of informatie te verzamelen.
  • De vragen die je tijdens het interview wilt stellen moeten bij de aanvraag worden gedeeld.
  • Een aanvraag is geen definitieve afspraak. Pas na bevestiging van het museum staat je afspraak vast. Zorg ervoor dat je je e-mail checkt.
  • De medewerkers van het museum werken mee aan het interview, maar zijn daarna niet verantwoordelijk voor het meelezen of een correctieronde van je profielwerkstuk.
  • Kom je er niet uit? Stuur dan een e-mail naar of bel naar 071 – 5163 163.

Andere bronnen:

Archeologie op de kaart

Schrijf je je profielwerkstuk over geschiedenis? Kijk dan ook eens op Archeologie op de Kaart. Dit is een website waar je de geschiedenis van Nederland door de ogen van een archeoloog kunt beleven. Je ontdekt hier ruim 180 vondsten, van vuistbijlen van Neanderthalers tot aan neergestorte vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Vind hier inspiratie en een schat aan bronnen voor je profielwerkstuk!

Museumkennis

In het onderdeel Museumkennis op onze website vind je heel veel pagina’s met informatie over het museum en de voorwerpen uit de collectie. Het is onderverdeeld in thema’s, verhalen en veel gestelde vragen. Tip: handig om te gebruiken is de zoekfunctie bij de verhalen en de vragen.

Topstukken museumcollectie

Als je al een beetje verstand hebt van archeologie of van de oude Egyptenaren, dan kun je voor werkstukinformatie en plaatjes ook zoeken in de professionele collectiezoeker van onze website:

  • Bij het onderdeel Topstukken kun je kiezen uit de 1.100 mooiste voorwerpen uit onze collectie.
  • Bij het onderdeel Collectiezoeker kun je een woord invullen, waarna de computer voor je gaat zoeken in een database van ruim 100.000 voorwerpen. Misschien zijn de teksten soms een beetje moeilijk om te begrijpen. Maar de foto’s kun je downloaden en kopiëren via de link onder de foto.

Afspraak maken

Verstuur onderstaand formulier als je in contact wil komen met een expert en een afspraak voor een interview wilt maken.

Onderwerp(Vereist)

lees meer over ons privacybeleid

Schrijver Egypte Profielwerkstukken

Bibliotheek