Anchhor de mummie was een tentoonstelling over het fenomeen mummie en het leven van de oud-Egyptische priester Anchhor. Zijn mummie is een van de best bewaarde mummies uit de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden.

Mummies: een fascinerend fenomeen

Mummies zijn een fascinerend fenomeen. Ze prikkelen de nieuwsgierigheid van velen, tot in Hollywood aan toe. De tentoonstelling Anchhor de mummie draaide om de meer dan 2600 jaar oude mummie van de Egyptische priester Anchhor. Via unieke, digitale scanbeelden konden bezoekers de binnenkant van zijn mummie bekijken. Ook kwamen ze alles te weten over Anchhors leven in het oude Egypte en de wijze waarop hij na zijn dood werd gemummificeerd en begraven.

Unieke mummiebeelden

Op de tentoonstelling was voor het eerst de binnenkant van de mummie te bewonderen. Recent onderzoek van mummies met hypermoderne CT-scanapparatuur van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam leverde unieke beelden op. Wetenschappers konden nu het gebit, botten en beschermende amuletten tussen de windsels in beeld krijgen, zonder Anchhors mummie te beschadigen. De uitkomsten van dit onderzoek kwamen uitgebreid aan bod. Met behulp van een interactief computerprogramma konden bezoekers die op de tentoonstelling zelf sturen en manipuleren.

Tentoonstelling

Er werd echter allereerst kennisgemaakt met Anchhor zelf, vanaf het moment dat hij ruim 2600 jaar geleden als vijfjarig jongetje aan zijn priesteropleiding begon tot aan zijn begrafenis. Door de mummificatie van Anchhors lichaam kon zijn ziel eeuwig voortleven in het Egyptische dodenrijk.

Mummiekisten en godenbeeldjes

De mummie van Anchhor zelf en de drie fraai versierde kisten waarin die werd bijgezet in het graf vormden het hart van de tentoonstelling. Verder waren godenbeeldjes, sieraden, amuletten, fragmenten uit een Egyptisch dodenboek en mummificatiegereedschappen te zien. Ze illustreerden de rituelen van de oude Egyptenaren rond dood en begrafenis.

Anchhor de mummie