Voor deze tentoonstelling selecteerde het museum ruim 80 topstukken, waarvan een deel voor het eerst werd geëxposeerd.  Binnen deze cultuur is onder meer het wiel en het schrift uitgevonden.

5000 jaar oud Uruk-aardewerk uit Syrië

De verscheidenheid van het 5000 jaar oude aardewerk was opzienbarend. Van piepkleine schaaltjes tot potten van ruim een meter hoog. Tegen de achtergrond van enorme sfeerbeelden van de Jebel (Arabisch voor berg) Aruda kwam de robuuste charme ervan goed tot haar recht. Via een levensgroot fotoboek konden bezoekers zich een voorstelling maken van de Jebel Aruda tijdens en na de archeologische opgravingen. Ook het restauratieproces van het aardewerk werd in beeld gebracht, en gaf een goed beeld van de transformatie van scherf tot pot.

Opgravingen Universiteit Leiden

De Universiteit Leiden verrichte in de jaren zeventig opgravingen op de Jebel Aruda. Het aardewerk is opgegraven in woonhuizen en tempels op de berg. Het werd gebruikt voor het leven van alledag. Sommige potten hebben een afgeronde bodem, waardoor het vermoeden bestaat dat deze werden opgehangen of ingegraven. Ongeveer tien procent van het aardewerk is versierd met ingekraste motieven. De vlakke bovenkant van de kruiken leende zich hier goed voor. Het versierde aardewerk werd mogelijk gebruikt voor de opslag van luxe producten of gebruikt bij speciale gelegenheden. Het diende vermoedelijk ook als statussymbool voor de eigenaar.

Collectie van ruim duizend objecten

De volledige collectie bestaat uit ruim duizend objecten, waarvan enkele honderden stuks aardewerk. In 2004 droeg de Universiteit Leiden de collectie over aan het Rijksmuseum van Oudheden. Een deel ervan is gerestaureerd.

Jebel Aruda berg

De berg Jebel Aruda