Beeldje omgeven door raadsels

Dit bronzen beeldje is in 2015 in de buurt van Kessel in Noord-Brabant gevonden door een amateurarcheoloog. Het stelt een knielende, bebaarde krijger voor. Hij draagt een helm en een zwaard en heeft een rond schild in zijn hand. Het voorwerp in de andere hand is helaas afgebroken. Het beeldje is gevonden door amateurarcheoloog J. Vendelmans en werd tijdelijk in het museum tentoongesteld.

Gevonden tussen Maas en Waal

Het beeldje werd gevonden op een van de opmerkelijkste archeologische vindplaatsen van Nederland: de uiterwaarden van de Maas tussen Maren-Kessel en Lith. Op deze plek, waar Maas en Waal dicht bij elkaar stromen, worden al ruim veertig jaar grote aantallen archeologische voorwerpen uit de ijzertijd, Romeinse tijd en vroege middeleeuwen gevonden. Dat gebeurt tijdens baggerwerkzaamheden of door amateurarcheologen met metaaldetectoren. Wat hier aan de oevers van de Maas heeft gestaan is onduidelijk: een groot heiligdom, een belangrijke nederzetting of mogelijk een Romeinse stad?

Uit welke periode?

Van de krijger is geen directe dubbelganger bekend. Een aantal uiterlijke kenmerken doet vermoeden dat het beeldje uit de (late) ijzertijd of Romeinse tijd komt, zoals de punt-cirkelmotieven en het hoofddeksel. Soortgelijke hoofddeksels zijn bekend uit onder meer Duitsland, waar ze op grote stenen standbeelden uit de ijzertijd te zien zijn. Punt-cirkelmotieven zijn echter ook bekend uit de Romeinse tijd en de vroege middeleeuwen. Ook is het baardje een kenmerk dat in diverse periodes valt te plaatsen. Het ronde schild doet weer eerder Romeins of middeleeuws aan.

De krijger van Kessel