Schilderijen van Lux Buurman

I made my song a coat
covered with embroideries
out of old mythologies
from heel to throat…

(Ik maakte mijn lied een jas
van top tot teen bezaaid
met borduursels
uit de oude mythologie…)

Deze regel uit het gedicht Een jas van de Ierse dichter W.B. Yeats (1865-1939) inspireerde kunstenares Lux Buurman tot het maken van een serie van negen schilderijen, die ze in een periode van vijf jaar schilderde. Ze lieten elk (een deel van) een jas zien, waarop de prachtigste voorstellingen uit de Griekse mythologie zijn geborduurd.

Klassieke mythologie

De schilderijen belichten facetten van de Klassieke mythologie: van onbeteugelde driften tot wonderbaarlijke geboortes, van alles overwinnende liefde tot licht en schoonheid. De mythen zijn Lux Buurman bijzonder dierbaar omdat ze vertellen over menselijke goden en herkenbare emoties.

Een oude regenjas

De jas op de schilderijen is gemodelleerd naar een oude regenjas van Buurmans dochter. De mythologische motieven op de jas zijn ontleend aan bestaande werken, zoals beeldhouwwerken uit de oudheid en schilderijen uit de renaissance. De motieven zijn opnieuw gerangschikt, waardoor nieuwe verhalen en verbanden ontstaan: imitatio et emulatio, nadoen en nieuw doen.

  • In het boek Een Jas (2002), met een voorwoord van Frédéric Bastet, vertelt Lux Buurman uitgebreid over de mythen die op de schilderijen afgebeeld staan.
Een jas