Mini-tentoonstelling

27 augustus 2021 t/m 16 januari 2022

Schenking van jarige vriendenvereniging RoMeO

RoMeO, de vriendenvereniging van het Rijksmuseum van Oudheden, bestond in 2021 vijfentwintig jaar. Om dit te vieren schonk RoMeO een bijzondere verzameling Limburgse bodemvondsten aan het museum. De nieuwe collectie omvat onder meer vroegmiddeleeuwse sieraden, Romeins glas, prehistorisch gereedschap, en bijzonder aardewerk.

Unieke vondsten

De meeste van de zesendertig voorwerpen zijn gevonden in Maastricht. Uniek zijn de vroegmiddeleeuwse vondsten van het Vrijthof, het hart van de eeuwenoude binnenstad. Kralensnoeren, sieraden en gespen met edelstenen en granaat uit India laten de rijkdom van de regio zien en het wereldwijde handelsnetwerk in die tijd. Enkele topstukken die in de vitrine lagen, zijn een gouden schijffibula met vogelkoppen uit de 7de eeuw, een gouden gesp met een kruisje, het beslagwerk van een kistje en diverse kralenkettingen van kostbaar barnsteen, amethist en glaspasta.

Samen met Limburg

De voorwerpen behoorden tot een privécollectie, die in de jaren 1960-1980 in Limburg verzameld werd. Toen deze collectie in 2021 op een veiling werd aangeboden, waren het museum en de vriendenvereniging het erover eens dat de gekozen voorwerpen een prachtige toevoeging zouden zijn aan de museumcollectie. Er werd onderzoek gedaan naar de herkomst en besloten – in overleg met onder andere de gemeente Maastricht – deze voorwerpen op te nemen in de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden. Zo blijven ze voor Nederland behouden en kan het verhaal van de Limburgse geschiedenis hier beter worden verteld.

Vijfentwintig jaar RoMeO

RoMeO, de vriendenvereniging van het Rijksmuseum van Oudheden, werd opgericht op 26 augustus 1996, om liefhebbers van archeologie en verre verledens bij elkaar te brengen. Begin 2022 zijn bijna 1600 leden actief betrokken bij het museum. De vrienden dragen met enige regelmaat financieel bij aan nieuwe aankopen en publicaties. Het Rijksmuseum van Oudheden is de jarige vriendenvereniging heel dankbaar voor deze gulle schenking.

Conservator Annemarieke Willemsen toont enkele bijzondere objecten uit de verzameling.

Schijffibula Maastricht centraal

Gouden schijffibula (omgeving Maastricht, diameter 3,3 cm., 600-700 na Chr.)

Urn bandkeramiek Maastricht centraal

Prehistorische urn uit de Bandkeramiek (wijk Caberg in Maastricht, 5300-4900 v.Chr.)