Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

LAATSTE WEEK

Grote tentoonstelling met ruim 200 objecten

te zien t/m 1 september 2019

Aardse paradijzen in oost en west

 

Dit voorjaar en zomer staan middeleeuwse tuinen centraal in het Rijksmuseum van Oudheden, met verhalen over planten, kruiden en bloemenpracht in de middeleeuwen, van Europa tot in het Midden-Oosten. De tentoonstelling gaat over moes- en siertuinen, tuinieren in de middeleeuwen, lusthoven en de tuin als ‘paradijs’. U ziet geïllustreerde middeleeuwse manuscripten, herbaria, bloementapijten, schilderijen, prenten, opgegraven tuingereedschap, tegeltableaus en servies met bloemmotieven.

Tuinen waren belangrijk in de middeleeuwen

In Middeleeuwse tuinen – aardse paradijzen in oost en west geven kunstwerken en archeologische vondsten samen een beeld van de weelde, het belang en de diversiteit van tuinen in de westers-christelijke en de oosters-islamitische wereld tussen 1200 en 1600. De tentoonstelling slaat een brug tussen de tuinen in de westerse en oosterse culturen, waarbij de overeenkomsten in het oog springen. In het leven van de middeleeuwse mens speelden tuinen een grote rol. Het was niet alleen de bron voor bijvoorbeeld voedsel en geneesmiddelen, maar tuinen waren ook het decor voor ontspanning, jacht en ‘minnespel’.

Paradijstapijten, herbaria, prenten, middeleeuwse tuinboeken en een gieter

In de tentoonstelling ziet u natuurlijk hoe welke bloemen en planten in middeleeuwse tuinen groeiden, via duizendbloemen- en paradijstapijten, herbaria met gedroogde planten, verluchte boeken met ideale tuinen en oosterse tegels met bloemmotieven. Maar u treft er ook middeleeuwse gereedschappen, een opgegraven gieter, zaden en veertjes, valkenkapjes, schaakstukken, medicijnpotten en muziekinstrumenten. In een zonnige en kleurrijke vormgeving met prieeltjes en vogelgezang ruikt u kruiden en bloemen, kunt u zelf een tuin ontwerpen en bladert u (digitaal) in middeleeuwse boeken met tuinvoorstellingen. Zeldzame schilderijen, prenten en miniaturen bieden een kennismaking met een lieflijke Madonna tussen de rozen, een Perzische prins bij de fontein en een stoere Italiaanse tuinman.

Afbeelding promotiebeeld: Digital image courtesy of the Getty’s Open Content Program.

Extra's bij de tentoonstelling

Tentoonstellingsboekje (uitverkocht)

Bij de tentoonstelling is de uitgave Middeleeuwse tuinen – aardse paradijzen in oost en west, 1200-1600 verschenen. In deze rijk geïllustreerde uitgave leest u alles over de verschillende soorten tuinen die in de middeleeuwen en renaissance bestonden in het christelijke Europa en het islamitische oosten. Het boekje is gemaakt onder redactie van Annemarieke Willemsen, conservator collectie Nederland middeleeuwen van het Rijksmuseum van Oudheden.

  • 96 pagina’s, full colour
  • uitverkocht

Audiotour

Bij de ingang van het museum kunt u een gratis audiotour voor de tentoonstelling meenemen.

Combi-ticket Hortus botanicus Leiden

Voor € 12,50 koopt u aan de kassa een combi-ticket voor het Rijksmuseum van Oudheden en de oudste botanische tuin van Nederland: de Hortus botanicus Leiden. De hortus ligt op nog geen vijf minuten loopafstand van het museum.

Museumwinkel

In de museumwinkel vindt u cadeaus, sieraden, souvenirs, replica’s en boeken. Tijdens de looptijd van Middeleeuwse tuinen biedt de winkel een uitgebreid ‘middeleeuwse’ assortiment.

Bruikleengevers

Er zijn bruiklenen te zien uit de collecties van het Rijksmuseum Amsterdam, Koninklijk Oudheidkundig Genootschap Amsterdam, Museum Mayer van den Bergh Antwerpen, Gemeentemuseum Den Haag, Koninklijke Bibliotheek Den Haag, Naturalis Biodiversity Centre Leiden, Museum Boerhaave Leiden, Universiteitsbibliotheek Leiden, Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam, Wereldmuseum Rotterdam, Natuurmuseum Brabant Tilburg, Museum Catharijneconvent Utrecht, de erfgoedinstellingen van de gemeentes Alkmaar, Amsterdam, Antwerpen, Delft, Gorinchem, Haarlem, Den Bosch en Leiden, het archeologisch depot van de provincie Noord-Holland en een privéverzamelaar.

Samenwerking en steun

De tentoonstelling komt tot stand in samenwerking met de Hortus botanicus Leiden. Het Rijksmuseum van Oudheden wordt gesteund door de BankGiro Loterij en de J.E. Jurriaanse Stichting.

Een greep uit de tentoonstelling

Bezoek ons: