Klik nogmaals op de knop om de filters te resetten Sluiten

Mini-tentoonstelling

te zien t/m 9 juni 2019

Aanwinsten collectie Klassieke wereld

De verschillende collecties van het Rijksmuseum van Oudheden worden regelmatig verrijkt met schenkingen of aankopen. Dankzij een legaat van aardewerk-specialiste Maria Frederika Jongkees-Vos werd aan de collectie Klassieke wereld in 2018 een aantal mooie voorwerpen toegevoegd, waaronder Griekse en Romeinse schalen en bekers die bij maaltijden werden gebruikt.

  • Een selectie van de mooiste voorwerpen uit het legaat kunt u tot en met 9 juni 2019 zien in de entreehal van het museum, in een vitrine die achter de Egyptisch tempel staat.

Maria Frederika Jongkees-Vos

Begin 2018 kreeg het Rijksmuseum van Oudheden een bijzonder geschenk: Maria Frederika Jongkees-Vos (1933-2018) liet bij testament haar hele privéverzameling antiquiteiten na aan het museum. Zij was aardewerk-specialiste met een grote liefde voor de Attische vaasschilderkunst.

Privéverzameling

Maria’s echtgenoot was hoogleraar Klassieke Archeologie aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Toen hij plotseling overleed, besloot de jonge Maria haar leven te wijden aan haar passie: het verzamelen van kunstobjecten van de Grieken en Romeinen. De privéverzameling die haar echtgenoot ooit begonnen was, breidde ze uit. Uit het Middellandse Zeegebied verwierf ze onder meer rood- en zwartfigurige vazen van hoge kwaliteit, sieraden, bronzen beeldjes en terracotta stiertjes.

Oog voor het verfijnde en charmante

Wat de privéverzameling van Maria Jongkees-Vos bijzonder maakt, is dat haar persoonlijke smaak er duidelijk in te herkennen is. De specialiste had oog voor het verfijnde en charmante. In de vitrine is een selectie van haar verzamelwerk te zien, waaronder een drinkbeker die is versierd met de afbeelding van een uil (430-400 v.Chr.), een vrolijke visschaal met een sauskuipje in het midden (400-300 v.Chr.) en een drinkschaal waarop gestileerde planten te zien zijn.

Bezoek ons: