Vanaf 8 april 2006 presenteerde het museum een bijzondere aanwinst: een uniek Romeins wijnservies van brons. Het dertigdelige servies werd in 2004 opgegraven bij Nistelrode en is het enige complete wijnservies dat ooit in Nederland is gevonden. De maar liefst dertig rijk gedecoreerde kannen, borden, schalen en kandelaars werden rond 280 na Chr. gebruikt om wijn te serveren tijdens feestelijke banketten.

Rijk gedecoreerd

Het vaatwerk is bijzonder goed bewaard gebleven in de zuurstofarme grond van Noord-Brabant. De rijke decoraties en details zijn daardoor goed zichtbaar gebleven. Oorspronkelijk was het vaatwerk glanzend en goudkleurig. In de loop der eeuwen is de goudkleur hier en daar veranderd in lichtbruin en diepgroen.

Herenboer

Het luxe servies is in maart 2004 opgegraven tijdens archeologisch onderzoek bij de aanleg van de A50 bij Nistelrode (Gemeente Bernheze, Noord-Brabant). Bij de opgravingen werden resten van enkele boerderijen aangetroffen. Een daarvan was de woning van een herenboer, die vermoedelijk ook de eigenaar van het bronsservies was.

Zorgvuldig verstopt

De schat is gevonden in een zogenaamd ‘depot’, waarin de objecten met zorg waren geplaatst; de kannen op hun zijde, de rest ondersteboven, op en over elkaar. Het servies is ongeveer 1800 jaar geleden begraven toen de Romeinse grenstroepen bezweken onder invallen van de Germanen. Waarschijnlijk vluchtte de herenboer naar veiliger streken en moest hij zijn familiebezit achterlaten.

  • De opgraving is uitgevoerd door Archol bv (Archeologisch Onderzoek Leiden, Faculteit der Archeologie, Universiteit Leiden), in opdracht van Rijkswaterstaat. Deze tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt door Archol bv.
Bronzen kan Bernheze schatvondst