De Oostenrijkse keizerin Elisabeth (Sisi, 1837-1898) en de Duitse keizer Wilhelm II (1859-1941) waren allebei gefascineerd door de oude Grieken. Sisi en Wilhelm II – keizers op Corfu bracht die fascinatie voor het klassieke Griekenland tot leven.

Sisi en Wilhelm II – keizers op Corfu

Het Achilleion (Sisi’s geliefde Griekse zomerpaleis) en het romantische landschap van Corfu vormden het decor van de tentoonstelling. Bezoekers zagen een selectie uit de persoonlijke archeologische collecties van Sisi en Wilhelm, met bruiklenen uit musea in Corfu en Wenen en uit Huis Doorn. Er waren verder vazen en meubelstukken uit Sisi’s paleizen te zien, samen met foto’s, een reisgids en voorbeelden van de hofmode uit haar tijd. Wilhelm’s liefde voor de oudheid blijkt uit zijn verzameling Griekse munten en de archeologische opgravingen die hij leidde op Corfu. De expositie toonde foto’s en filmopnames daarvan, en verder portretten, uniformen en brieven van Wilhelm.

Achilleion: Sisi’s droompaleis op Corfu

Slechts weinigen weten van de speciale band die Sisi en Wilhelm met de oudheid hadden. Ze deelden ook een grote liefde voor Corfu. Sisi kon op dit mooie Griekse eiland wegvluchten in een romantische droomwereld. Tussen 1889 en 1892 liet ze hier haar zomerresidentie bouwen: het Achilleion, vernoemd naar de beroemde Griekse held Achilles. Het was een paleis in classicistische stijl, versierd met beelden en wandschilderingen van Griekse goden en mythen. Voor Sisi waren de kunst uit de oudheid en haar paleis op Corfu een manier om weg te vluchten van het strakke Oostenrijkse hof en haar onfortuinlijke familieleven.

Wilhelm’s bewondering voor Griekse helden

In 1898 werd Sisi in Genève vermoord door een anarchist. In 1907 kocht Wilhelm II het paleis van haar dochter Gisela. Hij spiegelde zich graag aan de grote Griekse helden, waarbij Achilles zijn favoriet was. Elk voorjaar streek Wilhelm met zijn hofhouding neer op Corfu. Hij leidde er persoonlijk de opgraving van een grote tempel, gewijd aan de godin Artemis. Later, toen hij van 1920 tot zijn dood in 1941 in Huis Doorn woonde, schreef Wilhelm boeken over archeologie.

Sisi of Sissi?
Keizerin Elisabeth, hertogin van Beieren, werd geboren op 24 december 1837 in München. Ze is algemeen bekend onder haar bijnaam ‘Sisi’, zoals haar familie haar noemde. Met deze naam ondertekende ze ook haar brieven naar intimi. In de titel van de losjes op haar leven gebaseerde filmtrilogie werd een wijziging doorgevoerd, waardoor ook de bijnaam ‘Sissi’ wijd verbreed is. Volgens Marie Larisch-Wallersee, een nichtje van Sisi en Graaf E.G. Conti, haar biograaf, is de juiste schrijfwijze ‘Sisi’.

Sisi en Wilhelm II